RAZGOVOR

Vlada preusmjerila 21 milion KM: Šta će uraditi ministar Mandić koji kaže da nismo spremni za nagli rast broja zaraženih

Uskoro krećemo ka intenzivnijem testiranju svih prvih kontakata oboljelih koje imamo, kazao je Mandić

Mandić: Borimo se maksimalno. Avaz

Piše: D. Bašić / Avaz.ba

5.4.2020

Vlada FBiH donijela je odluku da 21 milion KM umjesto raspodjele nižim nivoima vlasti, usmjeri u zdravstveni sektor. Sredstva će biti dodijeljena Ministarstvu zdravstva FBiH za nabavku medicinske opreme neophodne u borbi protiv pandemije koronavirusa. Kako je u razgovoru za "Avaz" kazao ministar zdravstva Federacije BiH Vjekoslav Mandić u BiH situacija sve više neizvjesna te da se nada da neće doći do ekspanzije broja zaraženih koronavirusom.

Zdravstveni sistem

- Situacija je sve više neizvjesna. Međutim, mi se borimo maksimalno i činimo sve da ne bi slučajno došlo do ekspanzije. Imamo dosta planova kako bismo još bolje radili i poveli računa o svemu - kazao je Mandić.

Između ostalog, ministar Mandić navodi da planiraju krenuti ka dosta opširnijem i intenzivnijem testiranju na koronavirus.

- Brine nas lokalna transmisija u zajednici. Uskoro krećemo ka intenzivnijem testiranju svih prvih kontakata oboljelih koje imamo. Također, u narednom periodu ćemo imati više testova i nadam se da ćemo uspjeti kontrolirati tu transmisiju - istakao je Mandić.

Smatra da niko ne može biti spreman za ovakve stvari te da i zdravstveni sistem velikih zemalja pada na ovakvom testu.

Poduzeli mjere

- Niko nije spreman, pa ni mi za veliku ekspanziju, odnosno naglo širenje broja zaraženih. Svim silama se borimo i molimo građane da poštuju mjere kako ne bi došlo do tačke ključanja. Nadam se da mi do te tačke nećemo doći jer smo na vrijeme poduzeli mjere. Sada se mjeri ono što smo radili prije mjesec - kazao je Mandić.

Mandić: Situacija neizvjesna. Avaz

Građani se pitaju gdje je ministar

 se u proteklom periodu mnogo špekuliralo o nepojavljivanju ministra Mandića kako u javnosti tako i u medijima. Građani su razočarano navodili da se povlači sada kada je situacija alarmantna.

- Kada sam smatrao da je potrebno, održavao sam konferencije i dalje ću raditi isto i mislim da je ministrov posao da se fokusira na rješavanje, prije svega, brojnih problema - kratko je prokomentirao Mandić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.