STAVOVI

Alen Šeranić o karantinu: Ničiji komfor nije iznad javnog zdravlja

Sve osobe će biti testirane prije nego što napuste te objekte, kaže ministar zdravlja i socijalne zaštite RS

Šeranić: Svi građani izašli iz svog komfora zbog pojave koronavirusa. Fena

Avaz.ba

5.4.2020

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić najavio je danas da će sve osobe iz karantina biti testirane na koronavirus prije nego što napuste takve objekte, koji su formirani radi zaštite javnog zdravlja građana.

Ukoliko se, kaže, pojavi potreba da se određena osoba testira tokom boravka u karantinu, to će biti urađeno, prema procjeni zdravstvenih radnika. Šeranić je rekao da u karantinima nije komforno, jer su, kaže, svi građani izašli iz svog komfora zbog pojave koronavirusa.

- Komfor i interes pojedinca nikada neće biti stavljeni iznad zajednice i iznad javnog zdravlja. Ako se svi možemo ponašati odgovorno, onda očekujem i da osobe koje su u karantinu, imaju razumijevanja i budu odgovorne s nama i izdrže tih 14 dana – rekao je resorni ministar. 

Slaže se da nije lako biti ni u karantinu, kao ni u kućnoj izolaciji, ali naglašava da su to obaveze koje se moraju izvršiti zbog zdravlja.

Kazao je i da će se prema bh. putnicima iz Švedske, Danske i Norveške, koji će večeras stići na aerodrom u Sarajevu, a imaju prebivalište u RS, ponašati kao i prema svima drugima koji dolaze u taj entitet iz inozemstva u vrijeme epidemije koronavirusa.

Dodao je da su predstavnici Inspekcije i Civilne zaštita RS s tim u vezi u kontaktu s kolegama u Federaciji BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.