ZVANIČNO Potvrdio ambasador Nedim Makarević

Avionom iz Štokholma u BiH se vraća 13 bh. građana iz Norveške

Nakon dolaska u BiH, građani će biti upućeni u karantin u Studentskom domu Bjelave

Fena

Bh. ambasador u Norveškoj Nedim Makarević

Foto: FENA


Zbog otkazivanja letova iz Norveške za inozemstvo, trenutno se u toj zemlji nalaze 54 državljana Bosne i Hercegovine koji nisu u mogućnosti da se vrate u BiH, a nosioci su šengenskih viza.

Većina bh. građana je u gostima kod svoje rodbine i za sada nema prijavljenih slučajeva da je neko egzistencijalno ugrožen zbog nemogućnosti povratka u BiH, saopćio je ambasador BiH u Norveškoj Nedim Makarević.

Kako navodi Makarević, Ambasada BiH u Oslu promptno je reagirala na najavljeni vanredni let Sarajevo - Štokholm koji su organizirali Ambasada Švedske u Sarajevu i Ministarstvo vanjskih poslova BiH. Iako je putovanje ovom linijom za građane BiH u Norveškoj nepovoljno, grupa od 13 bh. građana opredijelila se za taj let.

Nakon dolaska u BiH, građani će biti upućeni u karantin u Studentskom domu Bjelave. Makarević je dobio informaciju da je troje bh. državljana u Norveškoj zaraženo koronavirusom.

Avion firme "FlyBosnia" danas je u 16:40 sati regularno poletio iz Štokholma.

  • Bh. ambasador u Norveškoj Nedim Makarević

    Bh. ambasador u Norveškoj Nedim Makarević

    Foto: FENA


Makarević dodaje da je norveški avioprijevoznik "Norwegian" počeo primati rezervacije za avioliniju Oslo – Sarajevo za 2. maj, vjerujući da će se do tada normalizirati situacija i veći broj bh. građana je već rezervirao kartu za taj let. S obzirom na razvoj situacije, mali su izgledi da će taj let biti realiziran, ali još nije otkazan.

Broj zaraženih koronavirusom u Norveškoj sa 5. aprilom i dalje raste i sada iznosi 5.555 pozitivnih osoba. Broj smrtnih slučajeva povećan je na 62, a broj hospitaliziranih je 428. Teže oboljelih je 112 i nalaze se na intenzivnoj njezi.

Norveški Institut za javno zdravlje otvorio je "online tool" stranicu na internetu, na koju se mogu prijaviti svi oni koji posumnjaju da imaju simptome slične koronavirusu. Do sada se na tu stranicu prijavila 51.000 osoba.

Institut je saopćio da glavni dijagrami o stanju smrtnosti, broju novozaraženih i izliječenih pokazuju stabilne trendove, odnosno nema eksponencijalnih trendova rasta.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na