SAOPĆENJE

Advokatska komora FBiH od Vlade traži korekcije predloženog "korona zakona"

Spriječiti nenadoknadivu štetu pravosuđu, građanima i pravnim subjektima

Radi prevladavanja ovog problema Vladi su dostavljene odredbe. Arhiv

Avaz.ba

6.4.2020

Advokatska komora Federacije BiH uputila je entitetskoj vladi Inicijativu za hitnu izmjenu Prijedloga zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa, a kako se u konačnoj verziji zakona ne bi koristio termin “obustavljaju” kada se govori o postupcima. 

- Naime, ukoliko se postupak obustavi, jedina mogućnost je pokrenuti novi. Da bismo pokrenuli novi postupak, naravno moramo voditi računa o prekluzivnim rokovima koje je zakonodavac sasvim jasno i precizno odredio. Ukoliko pokretač tog novog postupka, temeljem Vašeg prijedloga, pokrene postupak za očekivati je da će bar 80 posto prijedloga, tužbi, zahtjeva biti odbačeno radi neblagovremenosti - upozoravaju Vladu iz Advokatske komore FBiH. 



Od Vlade FBiH traže da se hitno izvrše izmjene i dopune usvojenog Prijedloga zakona. Arhiv

Iz Komore traže da se hitno izvrše izmjene i dopune usvojenog Prijedloga zakona, na način da se prihvatite odredbe “Interventnog propisa” koje su od Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH dostavljene i Ministarstvu pravde FBiH i Advokatskoj komori FBiH.

Radi prevladavanja ovog problema Vladi su dostavljene odredbe koje, kako navode iz Komore, moraju biti ugrađene u Zakon, kako bi se spriječila nenadoknadiva šteta pravosuđu, građanima i pravnim subjektima, koji su stranke u postupku, kao i advokatskoj profesiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.