BANJA LUKA

Radojičić: 194 zaražena, 2.000 u kućnoj izolaciji, ali je situacija pod kontrolom

Još ne možemo reći da smo dostigli vrhunac epidemije, kazao je Radojičić

Radojičić: Od sutra od 7 do 15 sati bit će omogućen rad subjektima kojima je naredbom Republičkog štaba za vanredne situacije to dozvoljeno. Avaz

Avaz.ba

6.4.2020

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić izjavio je danas da su u ovom gradu 194 osobe zaražene koronavirusom, da ih je 2.000 u kućnoj izolaciji, ali da je situacija pod kontrolom.

- Sve mjere zabrane važit će do 13. aprila, a za osobe mlađe od 65 godina utorkom i petkom važit će ograničenje kretanja od 7 do 11 sati. Od jutros, radi održavanja sistema rada u javnim ustanovama od posebnog interesa, prije svega se to odnosi na zdravstvo i policiju, organizirano je dodatnih šest autobuskih pravaca - rekao je Radojičić u obraćanju javnosti nakon sjednice gradskog Štaba za vanredne situacije.

On je istaknuo da u Republici Srpskoj i Banjoj Luci nije došlo do eksplozivnog rasta broja novozaraženih nego je rast broja oboljelih linearan i održiv.

Radojičić kaže da će od sutra od 7 do 15 sasti biti omogućen rad subjektima kojima je naredbom Republičkog štaba za vanredne situacije to dozvoljeno.

- Mjesec je otkako je u Banjoj Luci utvrđen nulti pacijent zaražen koronavirusom. Od tada smo prošli nekoliko faza i ocjena gradskog Štaba za vanredne situacije je da stanje držimo pod kontrolom i da smo preventivnim i mjerama ograničenja u najvećoj mjeri zaštitili zdravlje i živote stanovnika - dodao je Radojičić.


Prazne ulice Banje Luke. Avaz

On je naglasio da se još u potpunosti kontroliraju domaći klasteri, kao i osobe koje su u prvom kontaktu s oboljelima.

- Još ne možemo reći da smo dostigli vrhunac epidemije, iako neki podaci govore da se nalazimo na takozvanom platou na kome je vrhunac. Važno je upozoriti sve osobe da ne dolazi u obzir bilo kakvo opuštanje, jer moramo sve držati pod kontrolom i spriječiti unošenje novih prenosilaca iz inozemstva, zbog čega su lokalni karantini izuzetno važni - rekao je Radojičić.

On je napomenuo da osobe koje planiraju da dođu za uskršnje i vaskršnje blagdane, moraju biti svjesne da će prvo provesti 14 dana u karantinu.

Radojičić je naveo da od danas, posredstvom Centra za socijalni rad, počinje podjela 1.617 paketa pomoći za 5.500 osoba.

Prema njegovim riječima, bit će organizirana rotacija u smještaju u karantinima u koje se ne može unositi hrana.

- Kada je riječ o radu zdravstvenih ustanova, novo je da će biti zatvoreni laboratoriji Doma zdravlja na većini lokacija zbog smanjenog obima posla. Radit će laboratoriji u naselju Lazarevo, u Poliklinici i u Hitnoj pomoći - rekao je Radojičić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.