REAKCIJE

Iz Memorijalnog centra poručili Dodiku: Članovi komisije RS za Srebrenicu su ekstremni desničari i negatori zločina

Poručuju da je vrijeme da se preispita zakonitost uspostave i rada "komisija" koje je Vlada RS imenovala za podnošenje izvještaja o "stradanju Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. i stradanja svih naroda u i oko Srebrenice od 1992. do 1995."

Memorijalni centar Srebrenica: Ne prihvatamo bilo kakvo političko djelovanje u svojim okvirima. Arhiv

Avaz.ba

6.4.2020

Članovi komisije RS za Srebrenicu i Sarajevo su dokazani desničari i negatori razmjera zločina u Aušvicu, saopćeno je iz Memorijalnog centra Srebrenica.

- Memorijalni centar upozorava člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da ova institucija nije nikakvo "udruženje građana" ili "organizacija", već je ustanova uspostavljena zakonom i od države Bosne i Hercegovine. S tim u vezi, iz ove institucije poručuju da je vrijeme da se preispita zakonitost uspostave i rada "komisija" koje je Vlada entiteta Republika Srpska imenovala za podnošenje izvještaja o "stradanju Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine i stradanja svih naroda u i oko Srebrenice od 1992. do 1995. godine" - navodi se u saopćenju.


Zločini za vrijeme opsade Sarajeva

Kako naglašavaju iz Memorijalnog centra, te komisije nemaju nikakav naučni kapacitet ni kredibilitet da nepristrasno istražuju pitanja zločina genocida u Srebrenici i drugih zločina u ratu u BiH, uključujući zločine počinjene za vrijeme opsade Sarajeva.

Domaćoj i međunarodnoj javnosti napominju da je jedna od ključnih osoba ovog političkog projekta, čiji je cilj minimiziranje žrtava, negiranje genocida i historijski revizionizam, izvjesni Rafael Israeli (Raphael), koji je u državi Izrael prepoznat i osuđen od većine javnosti kao ekstremni desničar i koji je u svojoj knjizi "Arapska manjina u Izraelu: Otvoreni i skriveni procesi" zagovarao formiranje koncentracionih logora za arapsko stanovništvo.

- Član Komisije je i Đuzepe Zakarija (Giuseppe Zaccaria), koji je domaćoj javnosti poznat kao portparol kompanije "Fiat Srbija" u Beogradu. Također, u komisijama je i Gideon Grf (Greif), koji je javno tvrdio da je "Jasenovac bio monstruoznije mjesto od Aušvica" te je poznat po višestrukim javnim istupima radi politizacije pitanja zločina nad Srbima za vrijeme Drugog svjetskog rata, što je u nekoliko navrata činio u direktnoj koordinaciji sa ministrom Ivicom Dačićem, što dovodi u pitanje njegov akademski kredibilitet - poručuju iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Memorijalni centar Srebrenica. Arhiv

Napominju da su "komisije", pored njihove uloge u negiranju genocida, još jedna prilika za netransparentno i nenamjensko trošenje budžetskog novca koji pripada svim građanima BiH.

Iz Memorijalnog centra Srebrenica ističu da su milioni maraka na sličan način utrošeni u propali program "Historijski projekt Srebrenica", koji je, također, finansirala Vlada RS, a čiji su izvještaji, također, običajno koincidirali s važnim događajima, godišnjicama i presudama za genocid u Srebrenici kao forma političkog kontraudara.

Pravo na zaštitu dostojanstva

- Memorijalni centar Srebrenica ne prihvata, za razliku od paraprojekata historijske revizije koju finansiraju vlasti u entitetu RS, bilo kakvo političko djelovanje u svojim okvirima, a u svom djelovanju istupa isključivo u onim slučajevima kad se dovodi u pitanje karakter počinjenog zločina genocida, kada se negiraju žrtve genocida te kada se osobama koje su preživjele genocid, negira njihovo pravo na zaštitu dostojanstva, pravo na povratak u mjesta iz kojih su prognani i pravo na istinu - naveli su iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Pozvali su institucije entiteta Republika Srpska da se vrate na pozicije u okviru kojih su prihvatili izvještaj "Komisije za istraživanje događaja u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine", što su smatrali jedinstvenim primjerom pomaka u minimalističkom, ali ipak institucionalnom suočavanju sa prošlošću, umjesto da se bave sramnom politizacijom i negiranjem genocida u Srebrenici kroz revizije vlastitih izvještaja i sudski utvrđenih činjenica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.