GOVORE ZA AVAZ

Mali broj zaraženih pokazuje znake virusnog konjunktivitisa

Ispoljava se kao osjećaj iritacije i peckanja u očima, crvenilo i pojačano suzenje

Dr. Begović: Terapija ove vrste konjunktvitisa je simptomatska i usmjerena je prema uklanjanju tegoba kod pacijenta. Avaz

Piše: Z. Karić / Avaz.ba

7.4.2020

U prvim studijama koje pristižu iz zemalja koje su se već suočile sa infekcijom Covid-19 objavljeno je da je između ostalih simptoma, moguća i pojava virusnog konjunktvitisa. Prema dosadašnjim rezultatima, konjuktivtis nije uobičajen simptom infekcije koronavirusom. Ovo je za “Avaz” kazala dr. Enesa Begović, oftalmolog.


U vrijeme trajanja pandemije obustaviti redovan rad u oftalmološkoj praks

- Mali broj zaraženih, svega nekoliko procenata, pokazuje znake virusnog konjuktivitisa, a koji se ispoljava kao osjećaj iritacije i peckanja u očima, crvenilo i pojačano suzenje. Terapija ove vrste konjunktvitisa je simptomatska i usmjerena je prema uklanjanju tegoba kod pacijenta – rekla je dr. Begović.

Iz Očne bolnice u Vuhanu kao i od strane Američke Oftalmološke Asocijacije te udruženja "Tear Film Ocular Society" ističe se visok rizik za prenošenje zaraze kod svih osoba koje rade sa oftalmološkim pacijentima te se savjetuje da se u vrijeme trajanja pandemije obustavi redovan rad u oftalmološkoj praksi, a liječenje usmjeri samo na hitne slučajeve.


Pacijentima se savjetuje uzimanje vještačkih suza. Ilustracija

– Razlog tome je što su oftalmolozi u toku rada u bliskom kontaktu sa pacijentima, a koji mogu biti zaraženi. Zbog toga je onima koji ipak odluče da rade obavezno nošenje zaštitnih odijela, maski, rukavica te zaštitnih naočala. Ima i dokaza da se mjereći očni pritisak pacijentu non-kontakt metodom u zraku pravi manja količina raspršenog aerosola sa površine oka koja može sadržavati viruse te je i ovo opisano kao potencijalni mehanizam prenosa infekcije – istakla je dr. Begović.

Prevencija infekcije, navodi dr. Begović, u opštoj populaciji se sastoji u socijalnom distanciranju, čestim pranjem ruku 20 sekundi i upotreba maski. Infekcija se najčešće prenosi dodirom, tako što pacijent dodiruje rukama sluznicu očiju trljajući ih ili brišući suze, te se savjetuje svako izbjegavanje dodirivanja lica.

- Kada je riječ o terapiji Hlorokinom koji se posljednjih dana koristi u Sjedinjenim Američkim Državama za terapiju Covid-19 infekcije, nepoznato je kako će upotreba ovog lijeka djelovati na funkciju vida te je započeto praćenje ovih pacijenata. Od ranije je oftalmolozima poznata njegova toksčnost radi čega može nastati oštećenje žute mrlje tzv. hlorokinska makulpatija.


Većina zdravih ljudi mogu da ispoljavaju simptome slične konjunktivitisu

Većina zdravih ljudi, dodaje, koji zbog novih okolnosti koriste računare i mobilne telefone za rad i učenje od kuće, mogu da ispoljavaju simptome slične konjunktivitisu, a koji su uzrokovani sindromom suhog oka, ili eventualno alergijom te ukoliko nemaju zdravstvenih tegoba od strane respiratornog trakta nisu sumnjivi na koronavirus infekciju. Pacijentima se savjetuje češće umivanje, uzimanje vještačkih suza i češće pauze tokom rada na blizinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.