HITNA PROCEDURA

Vlada FBiH uputila u proceduru Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica

Veliki broj privrednih subjekata obustavio rad, što dovodi do značajnog poremećaja normalnih tokova poslovanja

Vlada FBiH. Avaz

Avaz.ba

6.4.2020

Vlada Federacije BiH predložila je na današnjoj hitnoj, telefonski održanoj sjednici da se Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, uzrokovanih pandemijom koronavirusa, donese u Parlamentu FBiH po hitnom postupku. 

Poslovnici oba doma, Predstavničkog i Doma naroda, predviđaju da zakon može biti donesen i po hitnom postupku samo ako se odnosi i na pitanja za čije uređivanje postoji neodložna potreba i ako bi njegovo donošenje u redovnom postupku moglo izazvati štetne posljedice za Federaciju BiH.

Ovaj zakon predložen je radi ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica po privredu Federacije BiH imajući u vidu ogromne negativne ekonomske posljedice koje će u narednom periodu nastati kao posljedica stanja nesreće s obzirom na to da je veliki broj privrednih subjekata obustavio rad, što dovodi do značajnog poremećaja normalnih tokova poslovanja. 


Vlada FBiH. Avaz

Zakon propisuje subvencioniranje doprinosa za obavezna osiguranja, obustavu obračuna i plaćanja zatezne kamate na javne prihode, ukidanje obaveza plaćanja akontacije poreza na dobit, ukidanje obaveza plaćanja akontacije poreza na dohodak od samostalne djelatnosti, obustavljanje svih upravnih, parničnih, vanparničnih i izvršnih postupaka za vrijeme stanja nesreće, obustavljanje obračuna zateznih kamata na zakašnjela plaćanja u dužničko-povjerilačkim odnosima, obustavljanje prinudne naplate, održavanje stabilnosti pojedinih isplata, odgoda primjene propisa te uspostavu Garancijskog fonda. 

Odredbe ovog zakona odnose se na sve poslovne subjekte koji ispunjavaju uvjete propisane ovim zakonom. Ukoliko su drugi zakoni u suprotnosti s ovim zakonom, primjenjivat će se ovaj zakon.

Federalna vlada danas je Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo dala na korištenje objekt bivšeg Armijsko-medicinskog centra u krugu Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš", površine od 1.560 kvadratnih metara.

Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH zadužena je da sa Zavodom za javno zdravstvo Kantona Sarajevo sačini ugovor kojim će biti uređeno pitanje naknade za komunalne usluge i održavanje infrastrukture (utrošak električne energije, grijanja, vode, telefona, odvoza otpada i drugih obaveza nastalih korištenjem nekretnina). 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.