UPUTE

Agencija za bankarstvo FBiH: Preporuke kako podići penzije i naknade

Iz Agencije za bankarstvo pojašnjeno je da je donošenjem mjera o zabrani kretanja korisnicima otežan pristup vlastitim sredstvima na računima kod banaka

Velike gužve ispred banaka. S. Saletović

Avaz.ba

6.4.2020

Agencija za bankarstvo Federacije BiH izdala je preporuke za privremeno postupanje kod isplate penzija i drugih socijalnih primanja za vrijeme trajanja zabrane kretanja osobama starijim od 65 godina života.

Posebno se ova preporuka odnosi na osobe koje nisu ovlastile nekoga za raspolaganje sredstvima na računu ili su ovlastile osobe sa 65 i više godina života te na korisnike koji ne posjeduju platne kartice ili su im istekle.

Iz Agencije za bankarstvo pojašnjeno je da je donošenjem mjera o zabrani kretanja, uzrokovanim pandemijom koronavirusom, korisnicima otežan pristup vlastitim sredstvima na računima kod banaka.

Slijedom navedenog, a uvažavajući vanredne okolnosti i veoma tešku situaciju u društvu, prouzrokovanu pojavom virusnog oboljenja COVID-19, potrebno je da banke u okviru svojih nadležnosti osiguraju kontinuitet raspolaganja sredstvima na računima korisnika te privremeno urede načine pružanja platnih usluga isplate gotovog novca s računa.

U kontekstu navedenog, u periodu važenja zabrane kretanja korisnicima, banke mogu omogućiti isplatu gotovog novca s računa korisnika na sljedeći način:


Faksimil preporuke Agencije za bankarstvo FBiH. Avaz

Isplatom sredstava koja se odnose na penziju/mirovinu/određena socijalna primanja u prostorijama banke ovlaštenoj osobi, na osnovu jednokratne punomoći kojom se navedena osoba opunomoćuje za podizanje sredstava u tačno određenom iznosu sa tekućeg, a'vista ili deviznog računa korisnika.

Punomoć se može dati na obrascu koji je sastavni dio ove preporuke (Prilog 1) ili u vidu vlastoručne pisane punomoći u slobodnoj formi, u kojem slučaju ta punomoć obavezno sadrži minimalno sve podatke kao iz Priloga 1, uz obavezu navođenja tačnog iznosa novčanih sredstava koji bi ovlaštenoj osobi bio isplaćen s računa korisnika.


Faksimil preporuke Agencije za bankarstvo. Avaz

Punomoć ne mora biti ovjerena kod nadležnog organa, a banka je dužna korištenjem sredstava za komunikaciju (telefon i si.) provjeriti s korisnikom autentičnost/sadržaj date punomoći, uz obaveznu provjeru s korisnikom imena i prezimena ovlaštene osobe koju je opunomoćio za podizanje sredstava. Preporučuje se da zaposlenik banke sačini kratku zabilješku o statusu poziva te da je sačuva uz isplatni listić.

Isplata penzije/mirovine/određenog socijalnog primanja vrši se ovlaštenom licu po punomoći, uz obavezu davanja banci primjerka te punomoći i stavljanja na uvid original ličnih dokumenata ovlaštene osobe i korisnika. Za korisnike kojima je od nadležnog organa izdato rješenje o samoizolaciji, ovlašteno lice je u obavezi da uz punomoć priloži i original rješenja o samoizolaciji.

Punomoć izdata od strane korisnika je jednokratna i važi samo za jednu transakciju. Na navedeni način sredstva s računa mogu biti podignuta maksimalno jedan put.

Izuzetno, korisnik se putem telefonske linije za komunikaciju s bankom može izjasniti o tome da ne želi da novčana sredstva budu isplaćena na ovaj način.


Faksimil preporuke Agencije za bankarstvo FBiH. Avaz

Pored navedenog načina, banke mogu osigurati i druge načine raspolaganja sredstvima korisnicima, kao npr. izdavanje debitnih kartica bez naknade za ugrožene kategorije stanovništva ili, eventualno, druge modalitete za isplatu penzija/mirovina i drugih socijalnih primanja.

U svakom momentu banka je dužna postupati s visokim stepenom pažnje radi smanjenja mogućnosti potencijalnih zloupotreba, a sve radi zaštite interesa banke i korisnika. Zabranjeno je da banka ovlaštenom licu komunicira iznos sredstava na računu korisnika.

Radi adekvatnog, blagovremenog i transparentnog postupanja, banke su dužne o navedenom informirati korisnike putem uobičajenih kanala komunikacije te odrediti posebnu telefonsku liniju na koju se korisnici mogu obratiti radi dobivanja neophodnih informacija.

Ova preporuka se donosi radi ublažavanja ekonomskih posljedica izazvanih virusnim oboljenjem COVID-19, a banke je mogu primjenjivati isključivo u periodu važenja donesenih mjera od nadležnih institucija i organa koje se odnose na ograničeno kretanje određenim kategorijama stanovništva.

Penzioneri danas pred bankama - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.