KONFERENCIJA ZA MEDIJE

Vjekoslav Mandić: Svi pacijenti moraju biti pregledani

Nijedna država nije dozvolila da osoba dođe samoinicijativno na testiranje, kazao je Mandić

Mandić: Pratimo situaciju. Fena

Piše: D. B. / Avaz.ba

7.4.2020

Federalni krizni štab održao je danas konferenciju za medije, na kojoj su obavijestili o svim novim dešavanjima u našoj zemlji kada je riječ o pandemiji koronavirusa. Konferenciji je prisustvovao federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić te šef Svjetske zdravstvene organizacije u Bosni i Hercegovini. 

Na samom početku, ministar Vjekoslav Mandić kazao je da je najbitnije da građani prate sve savjete koji pristižu iz zdravstvenih institucija te je najbitnije da veliki broj pacijenata ne oboli. 

-  Federaciji BiH ukupno testirano na koronavirus 3.771 osoba, a potvrđenih je 416 slučajeva.  U proteklih 24 sata testirana 451 osoba i da je potvrđeno je 45 novih slučajeva, a rezultati testiranja koja su toku će biti poznati do kraja dana. U Federaciji BiH hostpitalizirana su 64 pacijanta, a od toga je šest teže oboljelih i nalaze se na respiratoru- kazao je Mandić.

Šef Svjetske zdravstvene organizacije u BiH rekao je da se danas obilježava Svjetski dan zdravlja, koji se posvećuje medicinskim sestrama i tehničarima, koji su sada na prvoj liniji odbrane u borbi protiv koronavirusa. 

- Možemo reći da smo na pravom putu. Želim istaknuti za BiH, konkretno za Federaciju, primjećujemo dobar trend povećavanja kapaciteta testiranja. To će doprinijeti informacijama da donosioci odluka mogu bolje upravljati krizom i da ovu krivulju rasta izravnaju kako ne bi imali povećan broj oboljelih. Osnovni cilj je izbjeći brzi rast oboljelih, koji bi zauzeo sve kapacitet. Postepen broj oboljelih je ključ - kazao je Mandić. 

Sve veći broj oboljelih. Ilustracija

Stručne osobe

Vjekoslav Mandić pojašnjava da medicinske opreme nikada nije dosta, ali da se svakodnevno trude da nabave robe koliko je to moguće. 

- Međutim, onda se i troši. Odgovor na pitanje je li vrijeme da se Krizni štab Kantona Sarajevo promijeni, morat ćete potražiti u Kantonu Sarajevo - kazao je Mandić. 

Na postavljeno pitanje novinara je li tačno da nema dovoljno medicinske opreme kako bi se pregledali svi pacijenti, ministar Mandić pojašnjava: 

- Mi smo, naravno, odredili testiranja da se zdravstveni radnici pitaju i, naravno, u saglasnosti sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom. Moraju oni odlučiti ko će se testirati, a ko neće. Promijenili smo sada strategiju. Dobili smo dovoljan broj testova. Mi nikada nismo rekli da je potrebno štedjeti testove, samo kažemo da medicinsko osoblje mora kazati ko će se testirati i je li vrijeme da se testira. Svaki pacijent ima pravo na zdravstvene usluge bez obzira na to je li pozitivan na koronavirus ili ne - istaknuo je Mandić. 

Također, na pitanje za koga se štede testovi i za koga se prave izolatoriji ako ljudi umiru kod kuće nepregledani, Mandić odgovara da se testovi ne štede te da samo pozivaju sve stručne osobe da odrede ko će se testirati. 

- Nijedna država nije dozvolila da osoba dođe samoinicijativno na testiranje. Ne vidim nikakav problem, mi apeliramo da se testiranje što više radi - kazao je Mandić.


Zaštitna oprema

On, između ostalog, navodi da zdravstvene institucije moraju pružati usluge svim oboljelim bez obzira na to jesu li pozitivni na koronavirus ili imaju neke druge tegobe. 

Posljednjih dana u javnosti se postavlja pitanje da li protokol dobro funkcionira između Doma zdravlja i epidemioloških službi itd. Kako se navodi u pitanju za ministra Mandića, pokazuje se da u sistemu nešto ne funkcionira, da li postoji inicijativa da se nešto promijeni. 

- Mi smo na federalnom nivou bili zaduženi i na vrijeme smo reagirali da se sva oprema nabavi. Mnogo se opreme troši i vrlo ju je teško nabaviti. Nikakav izgovor ne postoji da se pacijent ne pregleda. Mora biti zaštitne oprema i nema izgovora - izričito je kazao Mandić, dodavši da nastojimo razvući pandemiju na što duže vrijeme da bi zdravstveni sistem mogao prihvatiti sve oboljele.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.