REAKCIJE

Radončić: Nema više povrataka državljana BiH avionima dok ne razjasnimo sve

Potrebno razjasniti na nivou Vijeća ministara BiH i Ureda za zakonodavstvo šta se podrazumijeva pod humanitarnim letom

Fahrudin Radončić. Avaz

Avaz.ba / Klix

7.4.2020

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić je za Klix.ba prokomentirao upozorenje Vjekoslava Bevande o kršenju propisa Vijeća ministara BiH, a u vezi sa zatvaranjem aerodroma za promet putnika i letom koji je organiziran na relaciji Sarajevo - Štokholm - Sarajevo.

Radončić ističe da je Bevanda načelno u pravu i da je potrebno razjasniti na nivou Vijeća ministara BiH i Ureda za zakonodavstvo šta se to podrazumijeva pod humanitarnim letom i da li tu spada repatrijacija.

- Razumijem želju gospođe Turković (ministrica vanjskih poslova BiH) da našim građanima organizujemo dolazak, ali sa druge strane mi moramo brinuti i ko će ih primiti i gdje će biti smješteni i ko će raditi s njima da ne bismo napravili novi klaster - smatra prvi čovjek Ministarstva sigurnosti BiH.

Kaže nam da će već danas biti obavljene konsultacije u Vijeću ministara.

- Ja neću potpisati nijedan novi nalog Graničnoj policiji BiH da otvori aerodrom dok se ova situacija jasno i pravno ne raščisti - dodao je Radončić.


Dolazak bh. državljana iz Štokholma u Sarajevo. Avaz

Na pitanje da li postoje najave o novim letovima odnosno povratku državljana BiH iz drugih zemalja, ministar Radončić kaže da postoji u najavi jedan let, ali da se on neće dogoditi sve dok Vijeće ministara BiH ne donese novu odluku ili dopuni već postojeću. S druge strane strani državljani koji se nalaze u BiH bez problema će moći napustiti našu zemlju. 

Stranci mogu slobodnu putovati iz BiH. Njihove zemlje mogu vršiti evakuaciju svojih građana i tu neće biti nikakvih problema - izjavio je Radončić. 

Podsjetimo da je zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda uputio pismo, tačnije upozorenje na kršenje propisa Vijeća ministara BiH u vezi s organizacijom aviona koji je u nedjelju iz Sarajeva prevezao putnike u Švedsku, a iz Štokholma vratio državljane BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.