SAOPĆENJA

Bevanda upozorio: Vijeće ministara BiH prekršilo propise zbog leta Sarajevo - Štokholm

U dopisu koji je adresiran na Tegeltiju, Turković i Radončića navodi se da je postupanje nadležnih ministarstava u organizaciji leta izašlo iz okvira legalnog jer nisu ispoštovane procedure

Avion kojim su putnici iz Štokholma stigli u Sarajevo. Avaz

Avaz.ba

7.4.2020

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda uputio je pismo u kojem upozorava na kršenje propisa Vijeća ministara BiH u vezi s organizacijom aviona koji je u nedjelju iz Sarajeva prevezao putnike u Švedsku, a iz Štokholma vratio državljane BiH.

Nisu ispoštovane procedure

U dopisu koji je adresiran predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji, ministrici vanjskih poslova BiH Biseri Turković i ministru sigurnosti BiH Fahrudinu Radončiću, navodi se da je postupanje nadležnih ministarstava u organizaciji navedenog leta (Ministarstvo vanjskih poslova BiH i Ministarstvo sigurnosti BiH) izašlo iz okvira legalnog, jer nisu ispoštovane procedure u skladu s domaćim propisima.

- Ovom prilikom podsjećam da je Vijeće ministara BiH donijelo Odluku o privremenom zatvaranju međunarodnih graničnih prijelaza u zračnom prometu za promet putnika u BiH i Odluku o izmjenama i dopunama iste. U skladu s odredbama članka 2. stavak (2) navedene odluke, zabranjeno je slijetanje u zračne luke i polijetanje iz njih u BiH i aviona koji vrše prijevoz putnika u međunarodnom zračnom prometu, radi zaštite od unošenja i širenja zaraznih bolesti na teritorij BiH. Stavkom 3 istog članka propisano je na koje letove se ova zabrana ne primjenjuje, dok je stavkom 4 propisano da Vijeće ministara BiH u ovisnosti o epidemiološkoj situaciji može propisati i dodatna izuzeća posebnom odlukom - navodi se u Bevandinom upozorenju.


Bevanda: Poštivati propise. Avaz

Riječ je o organizaciji leta na relaciji Sarajevo – Štokholm – Sarajevo za koji Vijeće ministara BiH nije donijelo posebnu odluku kojom će odobriti taj let, iako je bilo u obavezi da to učini.


Organiziranje hitne sjednice

- Iako je u BiH proglašeno stanje prirodne nesreće i cijela država se susreće s velikim izazovima u kojima je ključno sačuvati živote i zdravlje naših građana, cijenim da nema opravdanja za nepoštovanje propisa koje je Vijeće ministara BiH donijelo. Organiziranje hitnih sjednica u ovakvim slučajevima ne bi bilo iznimno, ukoliko uzmemo u obzir okolnosti u kojima se nalazimo - naveo je Bevanda.

On je pozvao sve da s visokim stepenom odgovornosti rješavaju probleme iz svoje nadležnosti, poštujući važeće propise i da se ne dozvoli da odluke donose ministarstva koja nemaju ingerencije za samostalno donošenje ovakvih odluka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.