GOVORE ZA AVAZ

Fahrudin Kulenović: Izdržali smo rat, izdržat ćemo i koronavirus

Dobro smo se snašli kakva smo država

Kulenović: Ljudi žive u zabludi. Avaz

Piše: D. Bašić / Avaz.ba

7.4.2020

Na osnovu mog malog znanja i velikog iskustva, ne mogu da dođem do istine oko ovog koronavirusa, kao ni drugi, jer je ona dobro ograđena i skrivena. Živimo u vrijeme jedne svjetske pandemije, ne prve u historiji, ali prve u ovo moderno doba. Kazao je ovo na početku razgovora za „Avaz“ Fahrudin Kulenović, specijalista higijene i organizacije zdravstva te bivši predsjednik Ljekarske komore Federacije BiH. 


Svjetske firme

- Mislim da previše ljudi, kompetentnih i onih koji to nisu, špekulira o aktuelnoj situaciji. Čudim se da svijet živi u zabludi oko ovih brojki oboljelih i naročito umrlih. Bavio sam se tim 50 godina. Tačne i precizne podatke moguće je izbaciti ako kažete broj mrtvih u martu prošle godine je toliko, ove godine je toliko. Koronu možemo okriviti za razliku broja i ništa više - pojašnjava Kulenović.

Između ostalog, on navodi kako se intenzivno radi na otkrivanju vakcine i postavlja se pitanje hoće li biti skupa i kada će biti zvanično završena.

- Gripom i virusom bavim se 50 godina. Uvijek su kretali od Jugoistočne Azije i javljali se u martu ili aprilu. Onda bi sve svjetske firme ubrzano radile da bi se otprilike do oktobra došlo do rješenja. Na osnovu iskustva, mislim da bi se iduće jeseni možda trebala pojaviti vakcina - kazao je Kulenović.

Kulenović: Grđani su sve discipliniraniji. Avaz

Ogromna odgovornost

Smatra kako su građani sve discipliniraniji.

- Imam neke zamjerke na mjere, jer mislim da u kriznim štabovima prije svega trebaju participirati epidemiolozi - istakao je Kulenović.

Dodaje kako se naš zdravstveni sistem dobro snašao te da su i mnogo bogatije i organiziranije države pale na testu.

- Rat sam proveo u toj službi i bilo je mnogo teže. Ginuli su ljekari, medicinari, pa se zdravstveni sistem nije srušio. Izdržali smo i to izdržat ćemo i ovo - kazao je Kulenović.



Epidemiolozi o svemu odlučuju

Kulenović, kao i veliki broj bh. stručnjaka, smatra da je testiranje u ovim trenucima najbitnije.

- Drago mi je što nam pristižu testovi. Samo ljekar može postaviti indikacije za test, niko drugi. Epidemiolozi moraju o svemu odlučivati, o smještaju u bolnice, o javnom redu i miru, zajedno s policijom i političarima. Međutim, epidemiolozi su najbitniji - kazao je Kulenović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.