REAKCIJE

Poslodavci pozvali zastupnike da ne usvoje "korona zakon" koji je predložila Vlada FBiH

Praktično je nemoguće pripremiti i dostaviti kvalitetne amandmane

Pozvali Predstavnički dom da ne usvoji predloženi zakon. Arhiv

Avaz.ba

7.4.2020

Udruženje poslodavaca Federacije BiH (UPFBiH) pozvalo je zastupnike u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH da ne usvoje Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa, koji je Vlada FBiH uputila Parlamentu FBiH radi razmatranja i usvajanja po hitnom postupku. 

Iz UPFBiH upozoravaju da će, ukoliko se zakon usvoji u predloženom obliku, biti usvojeno loše zakonsko rješenje, koje će imati višestruke negativne posljedice na privredu FBiH.  

Udruženje poslodavaca FBiH zatražilo je od predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirsada Zaimovića da Prijedlog zakona ne uvrštava te da se o njemu ne raspravlja na dnevnom redu današnje sjednice.


Od predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirsada Zaimovića zatraženo da Prijedlog zakona ne uvrštava na dnevni red. Avaz

Zbog kratkog vremena od objave autentičnog teksta Prijedloga zakona do početka zakazane sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, praktično je nemoguće pripremiti i dostaviti kvalitetne amandmane, kojima bi se značajno poboljšao tekst Prijedloga zakona, a samim tim osiguraju kvalitetnija rješenja za kompanije. Zbog toga traže da se zakon ne usvaja na današnjoj sjednici kako bi se omogućilo amandmansko djelovanje na Prijedlog zakona koji je usvojila Vlada FBiH.  

Iz UPFBiH upozoravaju da će, ukoliko se usvoji Prijedlog zakona u tekstu koji je predložila Vlada FBiH, mnoge kompanije, naročito u segmentu malih i srednjih preduzeća, koja su morala obustaviti proizvodnju, biti prisiljene otpustiti radnike, jer već sada imaju problem s isplatama minimalnih plaća, direktnih i indirektnih poreza i doprinosa za mart.

Iz UPFBiH naglašavaju da zastupnici u Parlamentu FBiH trebaju odbiti usvojiti predloženi tekst zakon. 

Smatramo da je u interesu cijele društvene zajednice da se donese zakon s kvalitetnim rješenjima, koji će pomoći očuvanju radnih mjesta i privrednih tokova sa pozitivnim efektima koji će zaista ublažiti negativne efekte na ekonomiju koji su izazvani pandemijom koronavirusa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.