POTVRĐENO

Đurević: Niko nikome ne može osporiti da dođe svojoj kući

Tačno je da se na punktu na ulazu u Višegrad nalaze policija i pripadnik Civilne zaštite, rekao je Mladen Đurević

Mladen Đurević. Arhiv

Piše: Al. B. / Avaz.ba

7.4.2020

Putem društvenih mreža danas se proširila vijest da se građani iz FBiH na policijskom punktu kod Mosta Mehmed-paše Sokolovića dezinficiraju te da im se potom određuje kućni karantin u trajanju od 15 dana.  

Zbog ovakvih mjera se, navodno, pojedini povratnici vraćaju u gradove iz kojih su krenuli ka svojim kućama i imanjima u Višegradu. Pojašnjenje o čemu se radi zatražili smo od načelnika općine Višegrad Mladena Đurevića, koji kaže da je i sam vidio slične informacije i da se situacija u vezi sa mjerama suzbijanja širenja epidemije nepotrebno pokušava ispolitizirati.

- Tačno je da se na punktu na ulazu u Višegrad nalaze policija i pripadnik Civilne zaštite. Vrši se dezinfekcija svih vozila, ali samo s vanjske strane. Tokom legitimiranja putnika, ako vozač ili putnici nemaju masku i rukavice, one im se dodjeljuju. Ako se radi o osobama koje dolaze iz gradova u kojima je došlo do širenja koronavirusa, njima se preporučuje da tokom boravka u Višegradu ostanu u okviru svojih imanja. Naglašavam, u pitanju je samo preporuka, koja se izdaje svakome ko dolazi iz Konjica, Sarajeva, ali i iz Banja Luke, Laktaša i drugih gradova u kojima je došlo do širenja zaraze i naravno da niko nikome ne može niti želi osporiti da dođe svojoj kući i obrađuje svoje imanje. Imali smo i poslanika koji se u Višegrad vratio iz Banje Luke, kojem je, također, preporučeno da ostane kod svoje kuće – kazao nam je Đurević.


Mladen Đurević. Arhiv

Na području Višegrada nema registriranih infekcijom koronavirusom. Ovih dana zbog činjenice da niko ne zna koliko će trenutna kriza potrajati i kakve će posljedice iza sebe ostaviti, pojačano je interesiranje za sjetvu povrća u brojnim selima u okolici grada, a iz Općine Višegrad to i sami preporučuju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.