REAKCIJA

Radončić: Meni je važniji ljudski život od parlamentarne većine

Nedopustivo je da jedan ugledni ljekar, možete misliti šta će se dešavati građanima koji su anonimni, 13 dana pokušava da uđe u Corona odjel jedne velike bolnice ili kliničkog centra

Piše: M.Aš. / Avaz.ba

7.4.2020

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić prokomentirao je danas novinarsko pitanje o smrti uglednog epidemiologa, dr. Šefika Pašagića, koji je prije tri dana preminuo u Klinici na Podhrastovima.

Smrt Pašagića izazvala je brojne reakcije javnosti, ali i njegove porodice, koja je za sve okrivila ljekare.

- Prvo izjavljujem saučešće porodici, lično sam znao gospodina Pašagića. Nedopustivo je da jedan ugledni ljekar, možete misliti šta će se dešavati građanima koji su anonimni, 13 dana pokušava da uđe u korona odjel jedne velike bolnice ili kliničkog centra. Mislim da, nakon drugog slučaja u Sarajevu, Tužilaštvo KS treba da radi svoj posao i ja se moram pozvati na okvirni Zakon o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara u ovakvim situacijama i zatražiti od kantonalnog ministra da odmah napravi procedure koje će biti poznate i pacijentima i ljekarima, kome se pacijent javlja, ko ga prima, kako ga upućuje na koji broj telefona, jer sada postoji zabuna da građani uopće nemaju pojma kome da se jave - rekao je Radončić.





Fahrudin Radončić. Avaz

Pojasnio je, također, da "mora se izbjeći ovaj ping-pong, da ljekari, praktično dezerteri, ne žele da prime pacijente".

- Imamo nedopustivu situaciju da veliki broj ljekara ide na bolovanje i da im to daju Domovi zdravlja. Tužilaštva treba da ispitaju da li su to svojevrsni bjegovi od Hipokratove zakletve i, u tom smislu, ja ću inicirati, jer ova nevolja će proći, i ja molim građane da zapisuju sve, da dokumentuju koji ljekar nije htio da ga primi. Mi ćemo, kao država, tražiti od Ljekarske komore da ukine ljekarske licence pojedinim ljekarima koji su u ovoj situaciji bili kukavice – kaže ministar Radončić.

On je precizirao da su ljekari školovani da pomažu, da je društvo uložilo ogroman novac u njih "i sada nijedan dom zdravlja neće da primi nijednog bolesnika".

- Nisam bez razloga prije sedam-osam dana tražio smjenu direktora Doma zdravlja u Sarajevu. Kantonalna vlada ništa nije uradila. Svi moraju znati da meni parlamentarna većina nije važnija od života jednog građanina. Ovo je zadnje upozorenje da smijene tog čovjeka – kaže Radončić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.