ZAKLJUČCI

Neprihvatljivo je da Hrvatska odlaže radioaktivni otpad u blizini granice s BiH

Zaključeno je da će Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u narednih nekoliko dana dostaviti sveobuhvatnu informaciju Vijeću ministara

Košarac: Planirati sredstva za rad grupa. Fena

Avaz.ba

7.4.2020

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac organizirao je danas hitnu videokonferenciju.

Tema je bila namjera Hrvatske da gradi odlagalište za radioaktivni i nuklearni otpad na lokalitetu Trgovska gora, neposredno u blizini granice s BiH.


Otvorena pitanja

Na videokonferenciji učestvovali su ministar prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske Srebrenka Golić, federalni ministar za okolinu i turizam Edita Đapo, članovi parlamentarne grupe '“Zeleni klub“' Saša Magazinović i Jasmin Emrić, kao i načelnik Novog Grada Miroslav Drljača.

- Zaključeno je da će Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u narednih nekoliko dana dostaviti sveobuhvatnu informaciju Vijeću ministara BiH, u kojoj će zatražiti da kroz institucionalno djelovanje bude formiran koordinacioni tim te ekspertna i pravna grupa koje će se baviti ovim otvorenim bilateralnim pitanjem s Hrvatskom, kao i da se u svakoj projekciji budžeta institucija BiH planiraju sredstva za rad spomenutih grupa - saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. 

Đapo: Formirati koordinacioni tim. Arhiv

Također je zaključeno da je neophodno da sve nadležne institucije pojačaju diplomatske aktivnosti radi sprečavanja Hrvatske da predmetnu lokaciju odredi kao konačnu za skladištenje radioaktivnog otpada.

Učesnici videokonferencije konstatirali su da odluka Ministarstva za zaštitu životne sredine i energetike Hrvatske o ustupanju lokacije bivšeg vojnog skladišta Čerkezovac na upotrebu Fondu za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada Nuklearne elektrane "Krško" svjedoči o jasnoj namjeri vlasti susjedne zemlje da ne odustaje od gradnje spornog odlagališa u neposrednoj blizini granice s BiH.

Jednoglasan stav

Ministar Košarac informirao je sagovornike o sastancima koje je o ovoj temi imao s ambasadorom Hrvatske u BiH Ivanom Sabolićem te resornim ministrom Hrvatske Tomislavom Ćorićem.

- Tokom videokonferencije, istaknuto je da nadležne institucije na svim nivoima vlasti u BiH imaju jednoglasan stav o neprihvatljivosti odlaganja radioaktivnog otpada u neposrednoj blizini granice, jer bi time bilo ugroženo zdravlje 250.000 stanovnika u 13 općina u slivu rijeke Une, kao i životna sredina.

Upozoreno je i da je riječ o ozbiljnom sigurnosnom problemu s obzirom na to da se radi o vrlo trusnom području - navodi se u saopćenju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.