ZELENI ODGOVOR

O zagađenosti zraka u Sarajevu raspravljalo se u Evropskom parlamentu

Fon Kramon-Taubadel ističe potrebu da se pokaže solidarnost s građanima Bosne i Hercegovine

Potreba da se pokaže solidarnost s građanima BiH. Agencije

Avaz.ba

7.4.2020

Poslanica grupe Zelenih u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon-Taubadel (Viola von Cramon-Taubadel) bila je šokirana informacijama da je u više navrata tokom zimske sezone Sarajevo bilo najzagađeniji glavni grad na Zemlji, dok je još nekoliko gradova iz regiona bilo odmah ispod na listi najzagađenijih.

Kako je navela, trećina tog zagađenja ima utjecaj na životnu okolinu u okolnim državama članicama Evropske unije i zbog toga traži da se Evropska komisija oglasi o eventualnom učešću Bosne i Herecegovine u realizaciji evropskog "Zelenog dogovora", koji predviđa smanjenje emisije štetnih plinova za polovinu u narednih deset godina. 

Fon Kramon-Taubadel ističe potrebu da se pokaže solidarnost s građanima Bosne i Hercegovine, čiji je kvalitet života ugrožen, da se povede briga za susjedne države, ali i da se spriječi da novac poreznih obveznika bude zarobljen u tim projektima. 

Zbog toga zahtijeva odgovore hoće li se planirani budući angažman EU u toj zemlji vršiti sa ciljem da se smanji emisija štetnih plinova koji potiču od prijevoza i grijanja domaćinstava, ali i da se stvori "kružna" ekonomija.

Evropska komisija ima šest sedmica da odgovori na poslaničko pitanje, osim ako je ono označeno kao prioritetno, za šta je ostavljen rok od 10 dana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.