ZABRINJAVAJUĆE Epidemiolog iz Mostara upozorio

Dr. Skočibušić o smrtnosti u Hercegovini: Naše brojke odgovaraju kineskim

Dvije žene preminule uprkos primjeni svih metoda kojima se danas liječi u svijetu

Avaz.ba
07.04.2020 17:58

Dr. Siniša Skočibušić

Foto: Otvoreno.hr

Epidemiolog iz Mostara upozorio je na visoku smrtnost na području Hercegovine od posljedica zaraze koronavirusom usporedivši statistike s onima iz Kine.

U posljednja 24 sata umrle su još dvije osobe te se ukupan broj smrtnih ishoda povećao na devet. Dvije starije žene, od kojih je jedna časna sestra iz Međugorja, preminule su u Covid-19 bolnici Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru. Obje su, uz Covid-19 imale i brojne druge zdravstvene komplikacije.

- Naše brojke odgovaraju kineskim podacima kada je u pitanju smrtnost, što je zabrinjavajuće. Nemamo ipak italijanski scenarij, jer smo uspjeli provesti brojne mjere prevencije - rekao je na konferenciji za medije Kriznog štaba Hercegovačko-neretvanskog kantona epidemiolog dr. Siniša Skočibušić.

  • S današnje pres-konferencije Kriznog štaba HNK
    S današnje pres-konferencije Kriznog štaba HNK Foto: M. Smajkić

On je pojasnio kako su posljednje dvije žene bile smještene u bolnici šest, odnosno četiri dana, ali da su preminule uprkos primjeni svih metoda kojima se danas liječi u svijetu, pa čak i uprkos liječenja eksperimentalnim terapijama.

Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), sa sjedištem u Mostaru, preminulo je šest, u Zapadnohercegovačkom kantonu (ZHK), sa sjedištem u Širokom Brijegu, zabilježena su tri smrtna ishoda od koronavirusa. Uz Livanjskom kantonu nema umrlih, a ukupno su pozitivne 172 osobe.

Dr. Skočibušić pojasnio je kako se jedna doktorica inficirala u Covid bolnici u Mostaru te da je u izolaciji šef tog odjela, dr. Jurica Arapović zbog kontakta sa zaraženom osobom. 

Komentari

NA VRH