SAOPĆENJE Nakon online sjednice Predsjedništva stranke

HDZ BiH: Osigurati pravičnu raspodjelu sredstava nižim nivoima vlasti

Osudio "neprimjereno javno djelovanje temeljeno na zlouporabi političkog prostora za isključivo jednostranački utjecaj"

Fena
07.04.2020 18:33

Upućen je poziv na potpuno poštivanje ustavnih nadležnosti entiteta, kantona i nižih nivoa vlasti

Foto: Ilustracija

Članovi užeg Predsjedništva HDZ-a BiH održali su online sjednicu, na kojoj su razmatali aktuelnu situaciju u Bosni i Hercegovini, uzrokovanu pandemijom koronavirusa, te trenutnu političku situaciju u zemlji. 

HDZ BiH pozvao je Vladu Federacije BiH da, radi osiguranja pravične raspodjele sredstava, izvrši raspodjelu sredstava nižim nivoima vlasti (kantonima, općinama i gradovima), u skladu s utvrđenim budžetom FBiH za 2020. godinu te da te transfere kantonima i općinama/gradovima odvoji od transfera namijenjenih za pomoć zdravstvenom sektoru u borbi protiv epidemije koronavirusa, saopćeno je iz HDZ-a BiH.

Sa sjednice stranačkog predsjedništva upućen je poziv na potpuno poštivanje ustavnih nadležnosti entiteta, kantona i nižih nivoa vlasti kao odgovor svim zadaćama u skladu s nadležnostima propisanima zakonima i Ustavom.

HDZ BiH osudio je "neprimjereno javno djelovanje temeljeno na zlouporabi političkog prostora za isključivo jednostranački utjecaj" te pozvao na funkcioniranje zakonodavne vlasti na nivou Federacije BiH za pružanje sistemskog i efikasnog odgovora na krizu zbog koronavirusa.

Državljane BiH iz te stranke pozvali su na poštivanje i pridržavanje propisanih odluka kriznih štabova, posebno na pridržavanje mjera društvenog distanciranja i ostanak u vlastitim domovima.

HDZ BiH pozvao je na djelovanje svih institucija izvršne i zakonodavne vlasti na različitim nivoima u skladu s njihovim ustavnim i zakonskim nadležnostima, a od Vlade FBiH zatraženo je žurno aktueliziranje i donošenje potrebnog zakona o saniranju zdravstvenih institucija, navodi se u saopćenju.

Tagovi

HDZ Koronavirus

Komentari

NA VRH