PRIVREDA

Abraham grupa i Aluminij potpisali ugovor o zakupu pogona

Abraham grupa i njeni partneri će započeti primjenjivati strateški plan kako je navedeno u ugovoru između stranaka, sve kako bi se osigurao početak rada Aluminija

Očekuje se povratak uposlenika na radna mjesta. Arhiva

Fena

7.4.2020

Podružnica M.T. Abraham grupe, Aluminij Industries d.o.o. i Aluminij d.d. Mostar potpisali su ugovor o zakupu pogona mostarske kompanije.

Abraham grupa i njeni partneri će započeti primjenjivati strateški plan kako je navedeno u ugovoru između stranaka, sve kako bi se osigurao početak rada Aluminij d.d. Mostar u zadanom roku, saopćio je kinesko-izraelski konzorcij.


Primjena strateškog plana

- Od početka procesa pregovora nisam imao sumnje kako ćemo postići obostrani dogovor. Počevši od sutra, moramo se koncentrirati na primjenu našeg strateškog plana kako bismo iznova pokrenuli proces proizvodnje - kazao je predsjednik M.T. Abraham Grupe i Direktor Aluminij Industries d.o.o. Amir G. Kabiri.

Direktor M.T. Abraham Grupe Isaac M. Tami dodao je kako će učiniti sve da bi mostarski Aluminij ponovno postao stabilno preduzeće.


Očekuje se povratak uposlenika na radna mjesta. Arhiva

- Zbog nemira u svjetskoj ekonomiji, nama je najviše bitno pokazati nedvojbeno povjerenje u tvornicu Aluminij, kao i našu duboku predanost dugoročnim ciljevima. Učinit ćemo sve kako bismo stvorili stabilno preduzeće koje će odgovoriti izazovima tržišta te imamo namjeru postati glavni igrač u globalnoj industriji aluminija – poručio je Isaac M. Tami.

Pandemija Covida-19 pred nas stavlja brojne izazove, kako ekonomske, tako i društvene. Za M.T. Abraham Grupu i njene partnere važno je pokazati vjeru u snagu ove zemlje, te njenu odlučnost i sposobnost da skupa premostimo te izazove. U ovakvim vremenima, privatni i javni sektori moraju raditi zajedničkim snagama kako bi osigurali stabilno ekonomsko ozračje za Bosnu i Hercegovinu, stoji u saopćenju. 

Iskopčani s električne mreže

Proizvodni pogoni mostarskog Aluminija zaustavljeni su 10. jula 2019. nakon što je preduzeće iskopčano s električne mreže zbog nagomilanih dugova, a do kraja te godine bez posla je ostalo više od 900 uposlenika.

Ponovno pokretanje proizvodnje, kako je najavljeno, odvijat će se u etapama, a planirano je da s radom prvo krene ljevaonica gdje bi se na posao trebalo vratiti oko 200 radnika.

Vlada Federacije BiH najveći je pojedinačni vlasnik Aluminija s 44 posto dionica koliko imaju i mali dioničari, dok je Vlada Republike Hrvatske vlasnik preostalih 12 posto dionica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.