PRIVREDA Da li će nekadašnji gigant stati na noge

Abraham grupa i Aluminij potpisali ugovor o zakupu pogona

Abraham grupa i njeni partneri će započeti primjenjivati strateški plan kako je navedeno u ugovoru između stranaka, sve kako bi se osigurao početak rada Aluminija

Fena
07.04.2020 21:08

Očekuje se povratak uposlenika na radna mjesta

Foto: Arhiva

Podružnica M.T. Abraham grupe, Aluminij Industries d.o.o. i Aluminij d.d. Mostar potpisali su ugovor o zakupu pogona mostarske kompanije.

Abraham grupa i njeni partneri će započeti primjenjivati strateški plan kako je navedeno u ugovoru između stranaka, sve kako bi se osigurao početak rada Aluminij d.d. Mostar u zadanom roku, saopćio je kinesko-izraelski konzorcij.

Primjena strateškog plana

- Od početka procesa pregovora nisam imao sumnje kako ćemo postići obostrani dogovor. Počevši od sutra, moramo se koncentrirati na primjenu našeg strateškog plana kako bismo iznova pokrenuli proces proizvodnje - kazao je predsjednik M.T. Abraham Grupe i Direktor Aluminij Industries d.o.o. Amir G. Kabiri.

Direktor M.T. Abraham Grupe Isaac M. Tami dodao je kako će učiniti sve da bi mostarski Aluminij ponovno postao stabilno preduzeće.

  • Očekuje se povratak uposlenika na radna mjesta
    Očekuje se povratak uposlenika na radna mjesta Foto: Arhiva

- Zbog nemira u svjetskoj ekonomiji, nama je najviše bitno pokazati nedvojbeno povjerenje u tvornicu Aluminij, kao i našu duboku predanost dugoročnim ciljevima. Učinit ćemo sve kako bismo stvorili stabilno preduzeće koje će odgovoriti izazovima tržišta te imamo namjeru postati glavni igrač u globalnoj industriji aluminija – poručio je Isaac M. Tami.

Pandemija Covida-19 pred nas stavlja brojne izazove, kako ekonomske, tako i društvene. Za M.T. Abraham Grupu i njene partnere važno je pokazati vjeru u snagu ove zemlje, te njenu odlučnost i sposobnost da skupa premostimo te izazove. U ovakvim vremenima, privatni i javni sektori moraju raditi zajedničkim snagama kako bi osigurali stabilno ekonomsko ozračje za Bosnu i Hercegovinu, stoji u saopćenju. 

Iskopčani s električne mreže

Proizvodni pogoni mostarskog Aluminija zaustavljeni su 10. jula 2019. nakon što je preduzeće iskopčano s električne mreže zbog nagomilanih dugova, a do kraja te godine bez posla je ostalo više od 900 uposlenika.

Ponovno pokretanje proizvodnje, kako je najavljeno, odvijat će se u etapama, a planirano je da s radom prvo krene ljevaonica gdje bi se na posao trebalo vratiti oko 200 radnika.

Vlada Federacije BiH najveći je pojedinačni vlasnik Aluminija s 44 posto dionica koliko imaju i mali dioničari, dok je Vlada Republike Hrvatske vlasnik preostalih 12 posto dionica.

Tagovi

Mostar Aluminij

Komentari

NA VRH