BEZ OBZIRA NA IZAZOVE Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine

Sindikat: Plaće i penzije nećete dirati po cijenu "radničke korone"

Sve što bude predloženo od Vlade ili poslodavaca, a što zaista bude realan i objektivan prijedlog, spremni podržati

Fena

Ko razmišlja o radnicima

Foto: Avaz


Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, bez obzira na sve izazove s kojima se susreće, neće dozvoliti da se umanjuju radnička prava i krše pozitivni zakonski propisi iz oblasti radno pravnog zakonodavstva, saopćeno je iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

- Političari se trebaju odreći enormno visokih primanja, njima se trebaju smanjiti plate, pogotovo one koje su iznad dvije ili tri prosječne plate, a zakonom bi se trebala ograničiti maksimalna plata, odnosno, primanja u javnom sektoru, kao što bi se i poslodavci trebali odreći dijela svoje dobiti ili kapitala, a sve kako bi sačuvali radnike i radna mjesta, koji će im sutra, kad sve ovo jednom bude jučer, ponovo donositi i dobit i kapital - smatra Savez samostalnih sindikata BiH, komentirajući zahtjeve Udruženja poslodavaca i najave o smanjenju plata radnicima.

  • Dom sindikata

    Dom sindikata

    Foto: Avaz


- Minimalna i prosječna primanja radnika, kao i penzije, odnosno, boračka i socijalna primanja, nećete dirati po cijenu "radničke korone" koja bi bila pogubnija upravo za političare i kapitaliste, nego što je to slučaj sa koronavirusom- stoji u saopćenju.

Iz Saveza samostalnih sindikata BiH poručuju da su "sve što bude predloženo od Vlade ili poslodavaca, a što zaista bude realan i objektivan prijedlog, spremni podržati".

- Ali očekivati da podržimo da oni koji imaju najmanje nemaju ni to, kao i da oni koji imaju jedva dovoljno, po raznoraznim prijedlozima ostanu i bez tog dovoljnog, e takvo nešto neće proći, ni poslodavcima, ni bilo kome drugom - saopćeno je iz Ureda za informiranje Saveza samostalnih sindikata BiH.

NA VRH

Podijeli članak na