ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON Potvrđeno 18 zaraženih

Pacijenti iz Visokog i Breze oporavljeni od koronavirusa

Avaz.ba

Kantonalna bolnica u Zenici

Foto: Arhiv


Kantonalna bolnica Zenica (KBZ) otpustit će danas iz svog depandansa u Stacionaru dvojicu pacijenata koji su izliječeni od bolesti Covid-19, čime je do sada u tom kantonu povećan broj izliječenih na osam osoba, najavio je za Fenu načelnik Odjela za infektivne bolesti KBZ-a dr. Ednan Drljević.

- Danas će biti otpušteni pacijenti iz Visokog i Breze, nakon čega će u izolatoriju ostati sedam, a na odjelu 12 pacijenata. Pacijent iz Tešnja, koji je bio operisan zbog abdominalnih problema, ponovo je operisan i sada je na respiratoru.

Međutim, njega više ne vodimo kao Covid-19 bolesnika, jer je njegov nalaz bio negativan - kaže dr. Drljević.

  • Kantonalna bolnica u Zenici

    Kantonalna bolnica u Zenici

    Foto: Arhiv


Nakon što su iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu jutros potvrdili da je kod novih troje pacijenata u ZDK potvrđena zaraza koronavirusom - po jedna osoba iz Zenice, Žepča i Zavidovića, ukupan broj zaraženih popeo se na 38, od kojih je njih osam oporavljeno.

- Sve su to brojke koje smo očekivali, koje nas ne iznenađuju i mislim da smo na dobrom putu. Uspostavili smo sistem, uskoro ćemo imati povećan kapacitet izlolatorija, sa sadašnjih 50 na 220 ili čak i 250 kreveta, nakon čega se mogu posvetiti i drugim poslovima u okviru ministarstva.

Već dva mjeseca se bavimo samo koronom, svi drugi nas poslovi čekaju. Ostaje još da izolatorij opremimo sa jednim rendgenom, o čemu pregovaram s nekoliko direktora domova zdravlja koji bi nam ga mogli ustupiti- kaže Adnan Jupić, ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa tog ministarstva.

Nakon otkrivenih novih slučajeva zaraze, u Zenici je do sada potvrđeno 18 (četiri izliječena), Zavidovićima devet, Tešnju tri (dva izliječena), Žepču i Kaknju po tri te Breza i Visoko po jedan, koji su također oporavljeni.

Više o temi Koronavirus

PANDEMIJA
Lepa Brena: Oči su mi crvene od plača
NA VRH

Podijeli članak na