OBRAĆANJE

Čerkez: Ne potcjenjujte bolest, brojevi mogu jako da nas zavaraju

Teška stanja mogu veoma brzo da se iskompliciraju, nekada u toku dana, a nekada u toku nekoliko sati

Goran Čerkez. Avaz

Piše: Avaz.ba

8.4.2020

Veći broj oboljelih od koronavirusa u Federaciji BiH ima blage simptome bolesti, a veliki dio je i s asimptomatskim problemima, rekao je Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, te je dodao da, nažalost, ima i osoba s teškim problemima. 

- Teška stanja mogu veoma brzo da se iskompliciraju, nekada u toku dana, a nekada u toku nekoliko sati. Svi moramo biti svjesni da se radi o velikom problemu, a ne o nekoj bolesti koja je tek tako došla i da je ne potcjenjujemo imajući u vidu brojeve, jer brojevi mogu jako da nas zavaraju. Problem koji imamo, prevazilazi te brojeve, to nije bolest koja će tek tako proći, moramo biti spremni na duži period borbe protiv koronavirusa i moram da kažem da je ugroženo zdravlje ljudi generalno, nije samo od koronavirusa, zbog fizičke neaktivnosti, zbog svakodnevnog stresa - rekao je Čerkez. 

Građani moraju biti oprezni. Avaz

Poručio je da nije vrijeme za politiziranje nego je vrijeme da se struci dopusti da odgovorno radi svoj posao. 

- Garantiram svim građanima FBiH da mogu da vjeruju struci, koja treba da radi svoj posao - rekao je Čerkez, poručivši da treba biti vrlo pažljiv u javnim istupima. 

Dodao je kako se očekuje značajan porast broja oboljelih i mnogo više tragičnih slučajeva smrti. 

Povećan broj testiranja

Čerkez je naveo i kako je povećan broj testiranja te da se dnevno u FBiH testira između 300 i 400 osoba.

- Testovi se raspoređuju u tri klinička centra u tri laboratorija, dok se brisevi i materijali za uzimanje uzoraka raspoređuju prema svim kantonima u FBiH u onom obimu prema broju stanovnika koliko imaju - dodao je Čerkez. 


Ukop žrtava

Odgovarajući na pitanje zašto se ne rade obdukcije preminulih od koronavirusa, konkretno žene s Ilidže, koja je preminula od posljedica oboljenja Covid-19, Čerkez je rekao kako o tome odlučuju lokalni nivoi. 

Pojasnio je i zašto se preminuli od koronavirusa stavljaju u vreće. 

- Što se tiče sahrane, odnosno tog segmenta, postoje upute Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), koje su proslijeđene svim pokopnim društvima i po tome se postupa - rekao je Čerkez. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.