HUMANOST

Sarajevo: Sletio avion sa medicinskom pomoći koju je poslala Turska

Državni ministar sigurnosti iskazao je veliku zahvalnost turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoanu (Recep Tayyip Erdogan), vodstvu te države i svim građanima Republike Turske

Piše: A. Č. / Avaz.ba

8.4.2020

Avion sa medicinskom pomoći koju je Turska poslala Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Kosovu, sletio je danas na Međunarodni aerodom Sarajevo.

Kao što je poznato, Turska je poslala pomoć u maskama, zaštitnim odijelima i testovima.

Pomoć iz Turske na aerodromu su dočekali ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić i ambasador Turske u BiH Haldun Koč.

- Mi se u ime Bosne i Hercegovine, svih članova Predsjedništva BiH i svih građana zahvaljujemo da je Republika Turska u jednoj iznimno teškoj situaciji i po nju i po njene građane, jer se i ona nalazi u pandemiji, našla humanitarni kapacitet da građanima BiH pošalje veoma važnu humanitarnu pomoć. Vi znate iz medija, vezano za ovu pomoć, da se angažirao lično i gospodin Izetbegović i članovi Predsjedništva, gospodin Dodik i gospodin Džaferović, danas će ova pomoć biti zaprimljena i preko Koordinacijskog tijela BiH, ali na osnovu odluke Vijeća ministara, biti raspoređena građanima BiH - rekao je ministar Radončić. 


Državni ministar sigurnosti iskazao je veliku zahvalnost turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoanu (Recep Tayyip Erdogan), vodstvu te države i svim građanima Republike Turske što su danas pokazali solidarnost s BiH.

- Ovdje je prema preliminarnim informacijama, ali detalje će znati oni koji će se baviti humanitarnim radom, došlo više stotina hiljada komada rukavica, maski, nekoliko hiljada specijalnih odijela za ljekare i ja mislim najmanje 2.000 testova na koronavirus - rekao je Radončić te dodao da će o raspodjeli odlučivati Vijeće ministara BiH na bazi odluke koja je donesena prije nekoliko dana.

Stigla pomoć iz Turske - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7

Koč uručio i pismo Erdoana

Ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koč (Koc) kazao je da je, prema instrukcijama predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan), danas pristigla medicinska pomoć za narod Bosne i Hercegovine.

- Mi, kao Republika Turska i narod, pokazujemo solidarnost prema narodu u BiH u ovim teškim trenucima. Danas je ovdje s nama i ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić i vjerujem da će ova pomoć biti od velike koristi narodu u BiH - kazao je Koč.

Kazao je da je uručio i originalno pismo predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana koje je napisano u vezi s pomoći, a koje je adresirano na predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

- Vjerujemo da će se trenutna situacija koja je pogodila cijeli svijet, također i BiH, uskoro završiti. Moramo pokazati solidarnost i pomoći prijateljskim i bratskim zemljama - kazao je Koč.

Dolazak bh. građana iz Londona

Na pitanje novinara o dolasku građana letom iz Londona u BiH, Radončić je naveo kako se BiH trudi da se što manje građana kreće i unosi virus, ali da će konkretnu odluku donijeti Vijeće ministara, naglasivši kako se nada da će let biti odobren.

- Let iz Londona će biti, nadam se, sada imamo telefonsku sjednicu Vijeća ministara i ja očekujem da će Vijeće ministara, u skladu sa svojom odlukom da o svakom letu odlučuje Vijeće ministara, izglasati takvu odluku da se let sutrašnji dogodi - rekao je Radončić.

Inače, osim zemljama regiona, Turska je prošle sedmice poslala pomoć i za Italiju i Španiju, dvije zemlje koje su najteže pogođene koronavirusom.

Pomoć iz Turske dočekao ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.