PANDEMIJA

Pejčinović-Burić: Virus ne smije uništiti naše temeljne vrijednosti

Informativni dokument jučer je poslan za svih 47 država članica Vijeća Evrope

Pejčinović-Burić: Dokument se bavi sa četiri ključna područja. Fena

Avaz.ba / Fena

8.4.2020

Generalna sekretarka Vijeća Evrope Marija Pejčinović-Burić izdala je priručnik za vlade zemalja Evrope o poštivanju ljudskih prava, demokratije i vladavine zakona tokom krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Informativni dokument jučer je poslan za svih 47 država članica Vijeća Evrope.


Pejčinović-Burić: Virus uništava mnoge živote i još mnogo toga što nam je veoma drago. Fena

- Virus uništava mnoge živote i još mnogo toga što nam je veoma drago. Ne smijemo dopustiti da uništi i naše temeljne vrijednosti i slobodna društva - rekla je ona.




Pravni izazov

Dodala je da je glavni društveni, politički i pravni izazov s kojim se suočavaju države članice Vijeća Evrope, njihova sposobnost da učinkovito reagiraju na ovu krizu, istovremeno osiguravajući da mjere koje poduzimaju, ne narušavaju dugoročni interes za očuvanjem temeljnih vrijednosti Evrope u pogledu ljudskih prava, demokratije i vladavina zakona.

Ovaj je alat dizajniran kako bi se osiguralo da mjere koje su poduzele države članice tokom trenutne krize, ostaju proporcionalne prijetnji koju predstavlja širenje virusa i da budu vremenski ograničene.

Pravo na obrazovanje

Dokument se bavi sa četiri ključna područja, a to su odstupanja od Evropske konvencije o ljudskim pravima u vanrednim situacijama, poštivanje vladavine zakona i demokratskih principa u vanrednim situacijama, što uključuje ograničenje opsega i trajanja hitnih mjera, temeljne standarde ljudskih prava, što uključuju slobodu izražavanja, privatnost i zaštitu podataka, zaštitu ranjivih grupa od diskriminacije i pravo na obrazovanje, zaštitu od kriminala i zaštitu žrtava kriminala, posebno u pogledu rodno zasnovanog nasilja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.