SAOPĆENJE

Helikopter OSBiH do ovog trenutka na požarište bacio devet tona vode

Prilikom izvršenja zadaće posada 2. helikopterskog skvadrona pridržava se svih propisanih procedura

Snimak iz kokpita helikoptera. Ministarstvo odbrane BiH

Avaz.ba

8.4.2020

Helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine danas gasi šumski požar koji je zahvatio lokacije na širem području grada Tuzle.

- Nadležne civilne institucije jučer su u poslijepodnevnim satima uputile zahtjev za upotrebu vojnog helikoptera. Helikopter UH-1H iz sastava 2. helikopterskog skvadrona Brigade zračnih snaga i protuzračne odbrane OSBiH uzletio je rano jutros iz vojarne Rajlovac ka Tuzli.

Nakon svih potrebnih priprema, posada helikoptera pristupila je izvršenju zadaće. Do ovog trenutka, na požarište je bačeno devet tona vode. Aktivnosti na gašenju požara se nastavljaju do konačne lokalizacije požara – navodi se u saopćenju Ministarstva odbrane BiH.   


Zadatak obavljaju na siguran način. Ministarstvo odbrane BiH

Dodaje se da se prilikom izvršenja zadaće gašenja požara posada 2. helikopterskog skvadrona OSBiH pridržava svih propisanih procedura, uključujući i mjere zaštite od virusa Covid-19, te dodijeljenu zadaću obavljaju na siguran način.

- Na ovaj način, onako kako najbolje znaju, zrakoplovci OSBiH i u vrijeme pandemije šalju poruku svim medicinskim radnicima i onima koji su na prvoj liniji borbe protiv virusa, da su uz njih, spremni u realizaciji zakonom propisane misije potpore civilnim vlastima tokom prirodnih i drugih nepogoda – navodi se u saopćenju Ministarstva odbrane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.