NA LICU MJESTA

Ne obaziru se na pandemiju: Moramo sijati, od ovoga živimo

Pobijedit ćemo mi i ovu koronu, poručuju poljoprivednici

Zabilježeno danas u Semberiji. Lj. Ljubojević

Piše: Lj. Ljubojević / Avaz.ba

8.4.2020

Sve spremno za sjetvu. Lj. Ljubojević

Na semberskim njivama danas, 8. aprila, uzavrelo je kao u košnici. I staro i mlado izašlo je u bašte, u plastenike, na njive, s jesenas zasađenim lukom. Krompir, onaj rani, već je zasijan, iako je početkom aprila bilo hladno i vjetrovito vrijeme. 


Priprema parcele

Sead Šutilović traktorom priprema parcele za sjetvu kukuruza u Kojčinovcu kod Janje. Sa maskom na licu.

- Sijati moramo uprkos pandemiji. Koristimo ovo lijepo, sunčano vrijeme da pripremimo njive za sjetvu kukuruza. Nabavio sam sjeme, dobio sam i regresirano gorivo. Obrađujem oko pet hektara. Pobijedit ćemo mi i ovu koronu - kaže Sead Šutilović.

Alija Sofić (62), na periferiji naselja Janja, prema Modranu, ima moderan zasad jabuke, sa zaštitnim protugradnim mrežama. Na Drini je zasadio trešnje.

- Ne plašimo se korone koliko se plašimo mraza. Mjesec nas je pratilo loše vrijeme. Mrazevi, koje niko nije očekivao, uništili su behar na voćkama. Daj, Bože, da nešto uspije. Ipak, borimo se i nadamo. Ovdje živi vrijedan narod. Poljoprivreda je tradicionalno ovdje zastupljena. Moja porodica živi od poljoprivrede. Morali smo danas uključiti sisteme za navodnjavanje, da zalijemo mladi luk. Živimo i preživljavamo, ali se ne predajemo - kaže Alija Sofić.

Ramo Tuzlak, sa suprugom Sadikom, svakodnevno je na njivi. Kaže da ima troje djece koje je školovao od poljoprivrede.


Sade luk i krompir

- Sadim luk, krompir za Fabriku "Semberka" i za "Bingo". Sin Ahmet je ljekar, radi u Kliničkom centru u Tuzli. Došao nam je u kratku posjetu. Jedna kćerka je u Americi, druga ovdje. I ne obazirem se na epidemiju. Moram da radim, da sijem i zemlju obrađujem. Od ovoga živimo - kaže Ramo Tuzlak.

U razgovor se uključuje i sin Ahmet. Kaže da se još ne zna kada će se epidemija koronavirusa zaustaviti.

- Ovo može mjesecima trajati. Možda ćemo morati i živjeti s ovim. Ako prijeđe u sezonsku virozu, onda se može aktivirati i u jesen - upozorava Ahmet Tuzlak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.