MJERE ZAŠTITE

U USK određeni ljekarski timovi za rad na graničnim prijelazima

Na Izačiću i Maljevcu organizirana po četiri zdravstvena tima

Ljekari će raditi i na Izačiću. Fena

Avaz.ba / Fena

8.4.2020

Kantonalni štab civilne zaštite i Krizni štab Ministarstva zdravstva Unsko-sanskog kantona (USK) odredili su i organizirali ljekarske timove za rad na graničnim prijelazima Izačić i Maljevac, čime su ispoštovali naredbu Federalne uprave civilne zaštite.

- Naređeno je da na graničnim prijelazima u svakom trenutku imamo ljekara i medicinskog tehničara. S obzirom na to da su kod nas dva prijelaza koja rade 24 sata dnevno, organizirali smo po četiri zdravstvena tima za Izačić i Maljevac. Na Graničnom prijelazu Izačić radit će timovi iz domova zdravlja u Bihaću i Sanskom Mostu te timovi iz Lječilišta "Gata" i Zavoda za javno zdravstvo USK. Za Maljevac su zaduženi timovi iz domova zdravlja u Velikoj Kladuši, Cazinu, Bosanskoj Krupi i Bužimu. Po potrebi ćemo uključiti i druge - kazala je kantonalna ministrica zdravstva Nermina Ćemalović.


Ćemalović: Očekuje se povratak više od 100 bh. građana koji su bili na radu u inozemstvu. Arhiv

Dodala je i da se večeras poslije ponoći ili u ranim jutarnjim satima očekuje i organizirani povratak više od stotinu građana Bosne i Hercegovine, koji su bili na privremenom radu u inozemstvu.

- Zbog toga ćemo večeras na Granični prijelaz Izačić uputiti dva medicinska tima te će sve osobe biti detaljno pregledane. Ljudi s određenim simptomima bit će upućeni prema domovima zdravlja na daljnje ljekarske pretrage, dok će onima bez simptoma biti određena obavezna kućna samoizolacija. U ovom momentu ćemo tako postupiti s obzirom na to da karantini još nisu stavljeni u upotrebu - kazala je Ćemalović.

Istaknuto je i da će dva medicinska tima biti određena za rad u privremenom prihvatnom centru Lipa, koji bi ubrzo trebao biti spreman za prijem migranata s ulica i iz napuštenih objekata u Bihaću.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.