ZA AVAZ GOVORE

Dr. Vanis iz Bahreina: Kazne za kršenje pravila su do godinu zatvora i 100.000 KM

Kazne su zatvorske, u novcu od 50.000 do 100.000 KM, s gubitkom posla i boravišne dozvole za strance

Dr. Vanis je medicinski direktor "Middle East Hospitala" u Bahreinu. Avaz

Piše: F. Karalić / Avaz.ba

8.4.2020

Vrsni ljekar i profesor iz Sarajeva Nenad Vanis, gastroenterolog koji je prije nekoliko godina napustio KCUS, nakon čega je imenovan na poziciju medicinskog direktora "Middle East Hospitala" u Bahrainu, jednoj od najvećih bolnica na Bliskom istoku, govorio je za "Avaz" o pandemiji koronavirusa.

Doktor Vanis ističe da je Bahrein mala otočka država sa skoro milion i po stanovnika, od čega je skoro milion stranih državljana.

Trenutno se, kao i svaka država svijeta, bori sa pandemijom koronavirusa, ali su, zahvaljujući rigoroznim i strogim pravilima i testiranjima, uspjeli staviti koronavirus pod kontrolu. Do danas je registrirano skoro 650 slučajeva zaraze, od čega se 400 oporavilo. Od koronavirusa su umrla 4 pacijenta.


Ozbiljno shvatili

Bahreinske vlasti su, navodi dr. Vanis, ozbiljno shvatile pandemiju i donijele zakone koji su, s obzirom na veliki broj stranaca, drastični i teško da će se ko usuditi da ih prekrši.

Kazne su zatvorske, u novcu od 50.000 do 100.000 KM, s gubitkom posla i boravišne dozvole za strance.


Testirano je skoro 50.000 stanovnika. Agencije

- Ako ste na Instagramu ili Facebooku objavili neku lažnu, neprovjerenu i uzbunjivačku poruku, idete u zatvor na 6 do 12 mjeseci, uz novčanu kaznu od više od 100.000 KM zbog širenja panike. Ako policija zatekne grupu s više od 5 osoba, odmah slijedi zatvorska kazna od 3 do 6 mjeseci, uz novčanu kaznu od skoro 50.000 KM. A ako se ne pridržavate mjera izolacije, karantina i slično, novčana kazna je skoro 50.000 KM uz zatvor ili protjerivanje iz države nakon oporavka od virusa – kaže on. 

Javna glasila

Doktor Vanis ističe da je samo Ministarstvo zdravlja Bahreina nadležno za davanje informacija.

- Ministarstvo zdravlja radi isključivo prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i odmah, tj. istog dana prenosi informacije građanima preko javnih glasila. Strogo je zabranjeno davanja informacija od "slobodnih strijelaca", parlamentarca, političara, raznih direktora, čak i kraljevske porodice – ističe on.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.