NEDOSTAJE SREDSTAVA

Lendo: Smanjenje plaća u SBK zbog krize i slabijeg punjenja budžeta

Povećava se broj otkaza radnicima, a prema zvaničnim podacima Porezne uprave, u SBK trenutno ima više od 300 odjavljenih radnika

Lendo: Već u martu pad prihoda za skoro deset posto. Arhiv

Avaz.ba / Fena

8.4.2020

Premijer Srednjobosanskog kantona (SBK) Tahir Lendo najavio je da, zbog slabijeg punjenja budžeta i pada privrednih aktivnosti, budžetski korisnici u tom kantonu mogu očekivati smanjenje plaća.


Mišljenje sindikata

Lendo je upozorio da se povećava broj otkaza radnicima te da, prema zvaničnim podacima Porezne uprave, u SBK trenutno ima više od 300 odjavljenih radnika.

- Nadam se da su budžetski korisnici upoznati i svjesni da je kriza i da je došlo do pada prihoda. Već u martu taj pad iznosi gotovo deset posto, te je za očekivati smanjenja plaća. Izanalizirati ćemo situaciju i danas smo dali saglasnost ministrima kojim imaju niže potrošačke jedinice da obave razgovor sa sindikatima da vidimo njihovo mišljenje. Kad dobijemo sva mišljenja donijet ćemo određene zaključke i odluke. Mislim da ćemo martovsku plaću imati nešto nižu - kazao je Lendo nakon vanredne sjednice Vlade SBK. 

Vlada SBK: Planirano da svaki mjesec bude rađen rebalans budžeta. Arhiv

Kako je kazao, Vlada će analizirati stanje, a planirano je i da svaki mjesec bude rađen rebalans budžeta.

- Naš prvi rebalans bit će fokusiran na zdravstvene i ekonomske mjere, te one koje se tiču radno-pravnog statusa naših uposlenika i cijelog kantona - naglasio je. 


Izdvajanja za političke stranke

Na pitanje novinara hoće li biti umanjena budžetska izdvajanja u iznosu od 800.000 maraka za političke stranke i koalicije koje imaju zastupnike u Skupštini SBK, Lendo je kazao da svi budžetski korisnici moraju biti spremni na umanjenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.