SAOPĆENJE

Bisera Turković uputila čestitku povodom Međunarodnog dana Roma

Od izuzetne važnosti je da se svi zajedno borimo i zalažemo za unapređenje položaja građana romske nacionalnosti u Bosni i Hercegovini

Bisera Turković. Arhiv

Avaz.ba

8.4.2020

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković uputila je danas čestitku svim Romima u Bosni i Hercegovini i svijetu povodom obilježavanja 8. aprila, Međunarodnog dana Roma. 

U čestitki ministrice Turković se navodi: 

- Uz iskrene želje da ovaj dan, koji se obilježava kao dan romske kulture i identiteta, provedete u radosti, miru i ljubavi, u krugu svojih obitelji i prijatelja, upućujem vam čestitke u povodu Međunarodnog dana Roma.

Još od 1971. godine 8. april obilježava se kao Međunarodni dan Roma u sjećanje na dan kada su se prvi put susreli predstavnici Roma iz 25 zemalja i osnovali Međunarodni romski savez. Romi su narod jedinstvene historije i kulture, ali uprkos tome, svjedoci smo da trpe nepravdu u brojnim zemljama svijeta te se, uprkos nastojanjima, njihov položaj nije značajno promijenio. Danas je prilika da se iskaže solidarnost i podrška najvećoj nacionalnoj manjini u Evropi, koja je, ujedno, i najbrojnija nacionalna manjina u Bosni i Hercegovini.

Stoga je od izuzetne važnosti da se svi zajedno borimo i zalažemo za unapređenje položaja građana romske nacionalnosti u Bosni i Hercegovini te da ustrajemo na putu ostvarivanja njihovih ljudskih i manjinskih prava, posebno prava na dostojanstven život, obrazovanje i rad. Vjerujemo da ovaj poziv treba biti još glasniji ove godine s obzirom na to da su Romi koji žive u neadekvatnim stambenim objektima i u odvojenim naseljima diljem Evrope, među najosjetljivijim skupinama na trenutnu pandemiju Covida-19.

U tom kontekstu, Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine nastavit će podržavati implementaciju svih domaćih međunarodnih inicijativa za unapređenje statusa Roma u našoj zemlji i šire.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.