PANDEMIJA

U Mostaru zaražen još jedan ljekar, broj oboljelih deset puta veći od statističkog

Iz Kriznog štaba jučer su naveli da razmatraju način i mogućnosti ograničavanja kretanja između općina i gradova

Klinika za infektivne bolesti - Covid bolnica: 25 pacijenata. Avaz

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

8.4.2020

U Hercegovini dramatično raste broj novozaraženih osoba od koronavirusa. Do sada se u Hercegovačko-neretvanskom kantonu broj potvrđenih slučajeva popeo na 142, a u Zapadnohercegovačkom na 47.

Medijske kuće

Nova oboljenja u HNK zabilježena su u Mostaru, Jablanici, ali i u Čitluku, za koji se veže slučaj zaraze kod još jednog ljekara u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar.

Podsjetimo, na Klinici za infektivne bolesti potvrđena je zaraza kod jedne doktorice, dok su druga te dr. Jurica Arapović, infektolog, u izolaciji. U izolaciji je od jučer i dr. Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK. Doktor Arapović i dr. Avdić su, kao članovi Kirznog štaba, bili stalni učesnici pres-konferencija, koje su od jučer obustavljene, što je izazvalo revolt medijskih kuća, ali i javnosti. Također, brojni članovi Kriznog štaba bili su u kontaktu s načelnikom Čitluka Marinom Radišićem, kod kojeg je potvrđen koronavirus.

Dom zdravlja Mostar: Uveli "drive in". Avaz

Pozitivna osoba

Iz Kriznog štaba jučer su naveli da razmatraju način i mogućnosti ograničenja kretanja između općina i gradova.

S druge strane, u Mostaru se pojavljuje sve veći broj zaraženih izvan postojećih lanaca transmisije, kako su jučer kazali iz Doma zdravlja Mostar, iz kojeg su ponovo apelirali na građane da ostanu u svojim kućama. Pogotovo, upozorili su, da do lokalnih transmisija bolesti i najveće mogućnosti infekcije dolazi u četvrtoj sedmici, u kojoj se, upravo, nalazimo.

- Smatra se da je broj zaraženih čak do deset puta veći od onog statističkog broja testiranih, pozitivnih osoba. Ukoliko uzmemo taj podatak u obzir i dodamo na to lokalnu transmisiju bolesti, uskoro bismo mogli imati mnogo veći broj oboljelih, što predstavlja veliki problem i opasnost kako za naš zdravstveni sistem, tako i za sve nas ponaosob - naveli su iz Doma zdravlja Mostar.

Inače, Dom zdravlja Mostar jedna je od prvih zdravstvenih ustanova koja je uspostavila "drive in" način testiranja na koronavirus.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.