JASNE PROCEDURE

Izvršni direktor "Pokopa": Kako se sahranjuju umrli od koronavirusa

Do sada su u Sarajevu sahranjene tri žrtve koronavirusa

Posebna mrtvačnica za preminule od koronavirusa. Ilustracija

Piše: Sl. M. / Avaz.ba

8.4.2020

Pogrebna društva u Bosni i Hercegovini dobila su jasne upute o ukopu osoba preminulih od posljedica oboljenja Covid-19. Riječ je o pravilima koja je uspostavila Svjetska zdravstvena organizacija, potvrđeno je na današnjoj pres-konferenciji Federalnog štaba civilne zaštite. 

Kako je za "Avaz" rekao Asmir Hodžić, izvršni direktor KJKP "Pokop", do sada su u Sarajevu sahranjene tri žrtve koronavirusa

- Dva su slučaja sahranjena na gradskom groblju Vlakovo, a jedan na gradskom groblju Bare. Imamo slučajeva ovdje, kod nas, u prosekturi mrtvačnice, koji nisu sahranjeni, jer porodice imaju sumnje u neadekvatnu ljekarsku pomoć, odnosno intervenciju, i smatraju da je smrt nastupila kao posljedica korone, zato što ljekari nisu pružili adekvatnu pomoć - rekao je Hodžić za "Avaz". 

Hodžić: Uputstva za uposlenike. Avaz

Kada je riječ o redovnim ukopima, na groblju Bare pripremljena je privremena mrtvačnica, rekao je Hodžić te dodao da sve umrle osobe tu borave do momenta ukopa. 

- Mi smo članica evropskih pogrebnih asocijacija, oni su nam dali uputstva, a najviše smo od Slovenije dobili, koja je prije dva mjeseca napisala neke procedure oko preuzimanja umrlih, bilo iz bolnice ili staračkih domova ili stanova. Tako da smo i mi napravili uputstva za naše uposlenike, napravili smo posebnu prostoriju, uzeli adekvatnu HTZ opremu, odranije je koristimo kad su u pitanju ove zarazne bolesti - rekao je Hodžić, napomenuvši da se ta oprema koristi i kod sahranjivanja osoba koje su bolovale hepatitis i ostale zarazne bolesti. 

Istaknuo je da je "Pokopu" sa Medicinskog faklteta u Glazgovu dostavljena brošura kako se uposlenici pogrebnih društava trebaju ponašati kod konstatiranja smrti, preuzimanja tijela, vršenja obdukcija i ukopa.


Groblje Vlakovo. Screenshot

Tijelo se odlaže u vreće

Hodžić je pojasnio da se umrlom prekrivaju usna i nosna šupljina gazom natopljenom dezinfekcijskim sredstvom, a potom se tijelo stavlja u vodonepropusnu/plinonepropusnu vreću sa zatvaračem. 

- Prema pravilima koje smo dobili, našu uposlenici, nakon svakog preuzimanja tijela, dezinficiraju opremu i vozila, a kada se tijelo preda na ukop, ta se oprema pažljivo odlaže u plave plastične vreće - pojasnio je Hodžić. 

Penzioneri se raspituju

Sve više građana zanima procedura, kaže Hodžić, navodeći kako je među njima najviše penzionera, koji zovu, a često i dolaze da se raspitaju. Zbog toga su, kako kaže, pravila objavili na web-stranici. 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je kako umrli nisu izvor zaraze, ali su preporučili da rodbina preminule osobe ne dira tijelo.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.