SARAJEVO

Nenadić: Karantin na Bjelavama ispunjava sve uvjete

Svakodnevno se unapređuju uvjeti boravka u zavisnosti od specifičnih grupa korisnika, kazao je Nenadić

Nenadić posjetio Studentski dom Bjelave. Agencije

Avaz.ba

8.4.2020

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić organizirao je danas sastanak u Studentskom domu Bjelave, kojem su prisustvovali komandantica Štaba civilne zaštite KS Nihada Glamoč, ministar unutrašnjih poslova KS Ismir Jusko, načelnik Štaba civilne zaštite KS Jasmin Terović te direktor Javne ustanove "Studentski centar" Tarik Curić.

Sutra ističe 14 dana od uspostavljanja karantina u Kantonu, a premijer i ministri u Vladi svakodnevno obilaze i nadziru funkcioniranje karantina, u kojem je smješteno 86 bosanskohercegovačkih državljana. Prva grupa bila je prihvat 18 studenata iz Italije, zatim 65 osoba iz Švedske i tri osobe iz Francuske.

Osim toga, na prostoru Studentskog doma Bjelave je i objekt za prinudnu izolaciju za osobe koje nisu postupile po rješenjima o samoizolaciji Uprave za inspekcijske poslove KS.

- U protekla tri dana imali smo tri dovođenja u prisilnu izolaciju. Već 15 dana apeliramo na one koji su dobili mjeru samoizolacije, da je i poštuju. Očigledno je da se neki toga ne pridržavaju i prisiljeni smo za takve slučajeve primjenjivati najradikalnije mjere. Dakle, radi se o osobama koje su u nekoliko navrata prekršile mjere samoizolacije - rekao je ministar Jusko.

Nenadić zadovoljan situacijom. Agencije

Premijer Nenadić istaknuo je nakon sastanka da su osnovne životne potrebe osobama koje borave u karantinu, u potpunosti zagarantirane - od organizacije, smještaja, ishrane do održavanja higijene i drugih neophodnih uvjeta.

- Svakodnevno se unapređuju uvjeti boravka u zavisnosti od specifičnih grupa korisnika. U karantenu trenutno boravi majka sa dvoje djece u dobi od tri mjeseca i tri godine i naravno da oni očekuju posebne uvjete. Tokom dana, Vlada KS i Krizni štab, s volonterima i Upravom centra, omogućili su dodatne potrepštine za djecu. Osim toga, dodatno će se unaprijediti medicinska i epidemiološka zaštita, osigurati neophodni lijekovi, kao i ljekarski nadzor- rekao je premijer Nenadić.

Dodaje da je najavljen dolazak novih grupa bh. državljana iz Italije, Turske i Njemačke.

- Vlada KS će, sve dok ima kapacitete u okviru javnih ustanova, radi ekonomičnosti procedura i racionalnog upravljanja budžetom, koristiti vlastite kapacitete. Ukoliko se desi da potrebe za smještajem nadmaše naše kapacitete, Vlada će razmotriti i plan smještaja u privatnim i drugim institucijama - rekao je premijer Nenadić te još jednom pozvao građane na poštivanje mjera samoizolacije kako bi imali što manje slučajeva prinudne izolacije.

Što se tiče prve grupe bh. državljana, epidemiološke službe izvršit će do kraja sedmice novi krug pregleda i procijeniti da li karantin treba da traje svih 28 dana ili će se nakon 14 dana zamijeniti kućnom izolacijom pod nadzorom, kako je propisano odgovarajućim naredbama Štaba FBiH i Štaba civilne zaštite KS.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.