FEDERACIJA BIH

Čerkez: 74 pacijenta na hospitalizaciji, sedam ih na respiratorima

Nema prepreka za obdukcije preminulih od koronavirusa, rekao Čerkez

Čerkez: Dnevno se radi više od 400 testiranja. Printscreen

Piše: A. Č. / Avaz.ba

9.4.2020

Prema posljednjim podacima, u Federaciji BiH evidentirano je 475 slučajeva pozitivnih na koronavirus. U posljednja 24 sata urađeno je 415 testiranja i dnevno se radi više od 400 testiranja. Ovo je na današnjoj pres-konferenciji rekao član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez.

- U posljednja 24 sata imamo 36 pozitivnih sugrađana. Također, u Federaciji se na hospitalizaciji nalaze 74 pacijenta, sedam ih je na respiratorima - rekao je Čerkez.

Posebno se osvrnuo na to da je sunce izmamilo sugrađane vani.

- Puno smo se opustili. Svaki dan apeliramo da se poštuju mjere. Većina građana provodi mjere, ali imamo sugrađane koji ih ne poštuju. Pozivam građane na veću odgovornost kako ne bi došlo do eskalacije pandemije - rekao je Čerkez.

Upitan zašto se ne rade obdukcije preminulih od virusa, Čerkez je rekao da se "patološke obdukcije rade u bolnicama, a sudske ako postoji sumnja u razlog smrti".

Obdukcije se mogu raditi vrlo jednostavno. Ne postoje posebne mjere, potrebno je da imamo opremu kao što su rukavice dvostruke za obdukciju, zaštitu za lice, odijelo. Nikakvih prepreka nema da bi se to uradilo - kaže Čerkez. 

Epidemiolog Musa ukazao na važnost pridržavanja propisanih mjera. Printscreen

Epidemiolog Sanjin Musa ukazao je na važnost pridržavanja propisanih mjera, a one su važne zbog toga što je koronavirus izuzetno zarazna bolest koja se brzo prenosi. 

- Vidjeli smo u drugim zemljama da na samom početku imamo manji broj slučajeva, a onda dolazi do naglog povećanja obolijevanja. To je ono što želimo postići, dakle izbjeći nagli porast broja oboljelih. Taj porast bi onemogućio zdravstveni sistem da odgovori na pacijente koji zahtijevaju intenzivnu njegu. Zato je važno da se pridržavamo ovim mjera, da razmaknemo ljude i spriječimo okupljanja. Sve mjere se poduzimaju nakon dnevne analize – pojasnio je Musa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.