REAKCIJE Federalni premijer potvrdio

Novalić: Naredili smo sniženje cijena nafte, niko ne smije profitirati od krize

Na sjednici Vlade propisali smo da je maksimalna marža za maloprodaju 0,25 KM po litru

Avaz.ba / Fena

Novalić: Ako poštujemo tržište, onda ga treba poštovati dosljedno

Foto: Arhiv


Premijer Federacije BiH Fadil Novalić kazao je da je Vlada danas donijela odluku kojom je propisala maksimalne dopuštene marže u trgovini naftnim derivatima, a što u konačnici znači sniženje cijena nafte u FBiH.

U proteklom periodu desio se radikalan pad cijena nafte na svjetskom tržištu, a cijene su na brojnim pumpama u FBiH ostale iste, jer su pojedini trgovci ignorirali svjetsko tržište. Dio benzinskih pumpi prijavljivao je čak veoma visoke cijene i izuzetno visoku maržu koja je dostizala i 0,50 KM po litru.

- Zato smo danas na sjednici Vlade propisali da je maksimalna marža za maloprodaju 0,25 KM po litru. Time je faktički naređeno sniženje cijena nafte, odnosno njihovo usklađivanje sa stanjem na svjetskom tržištu. Istovremeno, imajući u vidu da pojedine naftne firme kontrolišu u velikoj mjeri i maloprodaju i veleprodaju, propisali smo i maksimalnu maržu za veleprodaju u iznosu 0,06 KM. To će spriječiti da prodavci preko veleprodaje nadoknade ono što "izgube" na maloprodaji - kazao je Novalić.

  • Novalić: Ovo nije nikakav intervencionizam

    Novalić: Ovo nije nikakav intervencionizam

    Foto: Arhiv


U slučaju da se na neki drugi način izbjegne efekt neposredne kontrole, Vlada je zadužila Federalno ministarstvo trgovine da pripremi zakonom predviđeni model određivanja najvišeg nivoa maloprodajnih cijena, o kojem će promptno odlučivati na Vladi.

- Ovo nije nikakav intervencionizam, već sprečavanje monopola i nelojalne konkurencije. Ne mogu se prodavci nafte pozivati na svjetsko tržište samo kada povećavaju cijene, a ignorisati svjetsko tržište kad tamo padaju cijene. Ako poštujemo tržište, onda ga treba poštovati dosljedno. Obećali smo da niko ne smije profitirati na ovoj krizi i time se i vodimo. Za provođenje nadzora odluka o sniženju cijena nafte zadužili smo Federalnu, kantonalnu, gradske i općinske inspekcije - poručio je Novalić.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na