NAŠA TEMA

Uprkos koronavirusu, odluka o lokalnim izborima do 5. maja

Prema odluci Evropskog suda za ljudska prava, Ustavni sud BiH mora donijeti izmjene Izbornog zakona da bi Mostarci ove godine izašli na izbore, kaže Šehić

Odluka o raspisivanju lokalnih izbora bit će donesena do 4. maja ove godine. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

9.4.2020

Neupitno je da će Centralna izborna komisija (CIK) BiH, uprkos pandemiji koronavirusa, donijeti odluku o održavanju lokalnih izbora, i to najmanje 150 dana prije predviđenog roka, navodi se u Izbornom zakonu BiH. 

Kako nam je pojašnjeno, uopće nije upitno raspisivanje lokalnih izbora, jer je to zakonska obaveza CIK-a BiH. Dakle, ako se u ovom mjesecu ne usvoje izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, izvjesno je da će CIKBiH do 4. maja donijeti odluku o raspisivanju lokalnih izbora koji su planirani za oktobar. 

No, saznajemo da ipak postoji i mogućnost odgađanja raspisivanja izbora, tačnije da se u Izbornom zakonu promijeni samo odredba o obaveznom raspisivanju izbora 150 dana prije predviđenog datuma održavanja. Trenutno bh. Izborni zakon ne prepoznaje odgađanje održavanja, ali ni raspisivanja izbora. 

Inicijativa CIK-a

Na sjednici je prošle sedmice CIK usvojio inicijativu za pokretanje procedure donošenja izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH. 

- A u vezi s usvojenom inicijativom, zadužene su nadležne stručne službe da pripreme relevantan prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona. U ovom trenutku zaista nema smisla špekulirati dok se to ne usaglasi kao jedinstven prijedlog u CIK-u - pojašnjeno je iz CIK-a.

Šehić: Političari razvlače od 2014. godine. Arhiv

Politički analitičar i bivši član CIK-a Vehid Šehić rekao je za “Avaz” da je raspisivanje izbora zakonska obaveza CIK-a bez obzira na pandemiju koronavirusa.

- I pored raspisanih izbora, do oktobra će se znati hoće li se steći uvjeti i za njihovo održavanje - kazao je Šehić.

Imaju opravdanje

Komentirajući inicijativu CIK-a o izmjenama Izbornog zakona BiH, Šehić kaže da “od toga neće biti ništa”. 

- Nakon što CIK donese odluku o raspisivanju izbora, izmjene Zakona više nisu moguće. Izgubit ćemo i ovu godinu, a za to su najodgovorniji političari koji ovo pitanje razvlače od 2014. godine. Sad imaju opravdanje jer je kriza u državi - poručio je Šehić.

Ustavni sud može donijeti izmjene

Govoreći o izborima u Mostaru, Šehić kaže da postoji jedna novina. 

- Odlukom Evropskog suda za ljudska prava po pitanju Mostara, naloženo je Ustavnom sudu BiH da promijeni Izborni zakon u dijelu koji se tiče Mostara, a ukoliko to ne uradi Parlament BiH. O tome su u proteklom periodu govorili ambasadori u BiH. Dakle, Ustavni sud BiH neće donijeti odluku o održavanju izbora u Mostaru, već će donijeti izmjene Izbornog zakona BiH kad je u pitanju Grad Mostar i tako će se ispuniti uvjeti za održavanje izbora u tom gradu - pojasnio je Šehić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.