INTERVENCIJE

Vatrogasci, šumari i nekoliko mještana i dalje se bore s požarom

Zahvaćeno blizu 230 hektara, uglavnom šumske površine

Stanje pod kontrolom. S. Ikanović

Piše: S. Ikanović / Avaz.ba

9.4.2020

Veliki požar koji je jučer zahvatio područje općina Banovići i Lukavac najvećim dijelom je lokaliziran i trenutno nema opasnosti za najbliže stanovništvo. Ekipe Profesionalne vatrogasne jedinice i dalje su na terenu, kako bi požar u potpunosti ugasile.

Požarom je zahvaćeno blizu 230 hektara uglavnom šumske površine. Od toga je 120 hektara šume i 40 hektara privatne imovine na području Banovića, uglavnom u Mjesnoj zajednici Seona.

Svi kapaciteti

- Lijeva strana prema Seonoj u potpunosti je sanirana, sada idemo na drugu stranu prema Lukavcu, gdje se vrši sanacija, ali je stanje pod kontrolom - kazao je za "Avaz" starješina Profesionalne vatrogasne jedinice Banovići Rasim Kasumović.

Banovićkim vatrogascima u pomoć su pritekli radnici JP „Šume“ i nekoliko mještana. Gašenje požara i danas otežava vjetar koji se javlja povremeno i vatru raznosi krošnjama drveća. Svi ljudski i materijalni kapaciteti vatrogasne jedinice su mobilizirani i radit će se dok se požar potpuno ne sanira. 


Jedinice na terenu. S. Ikanović

Općinski štab Civilne zaštite zbog toga se danas oglasio saopćenjem u kojem upozorava da se posebno pazi prilikom paljenja vatre u baštama, vrtovima i drugim površinama.

Dovoljna je i najmanja neopreznost i nepažnja da se požar proširi i izazove nemjerljivu štetu i ugrozi ljudske živote i zdravlje.

- Ukazujemo da Zakon o zaštiti od požara i vatrogastvu regulira obaveze po pitanju dojavljivanja požara te izričito propisuje da je svaki građanin koji primijeti požar dužan ga i ugasiti, ako to može učiniti bez opasnosti za sebe i druge.

Ukoliko građanin nije u mogućnosti ugasiti požar, dužan je o požaru odmah obavijestiti najbližu vatrogasnu jedinicu ili operativni centar civilne zaštite, odnosno stanicu policije. 


Krivične sankcije

Također, Krivični zakon Federacije Bosne i Hercegovine decidirano definira krivična djela i propisuje krivične sankcije za izvršioce podmetanja požara. Riječ je o krivičnim djelima paljevina, izazivanje šumskog požara i izazivanje opće opasnosti.

Za spomenuta krivična djela propisane su kazne zatvora od jedne do 12 godina, odnosno od tri mjeseca do tri godine - navodi se u upozorenju Općinskog štaba civilne zaštite.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.