SAOPĆENJE

Džuel: MMF spreman osigurati sredstva, entiteti se moraju dogovoriti

Neuspjeh u postizanju dogovora imat će za rezultat odgađanje pomoći

Endrju Džuel. Avaz

Avaz.ba

9.4.2020

Endrju Džuel (Andrew Jewell), rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Bosni i Hercegovini, izjavio je kako je MMF spreman da u okviru Instrumenta za brzo finansiranje (RFI) osigura BiH 330 miliona eura za borbu protiv krize izazvane koronavirusom.

- Nakon odluke Izvršnog odbora da poveća iznos hitne pomoći koja će biti na raspolaganju zemljama članicama, MMF je sada spreman da, u okviru Instrumenta za brzo finansiranje (RFI), osigura Bosni i Hercegovini 330 miliona eura za borbu protiv krize izazvane koronavirusom - navodi Džuel.


MMF. Avaz

Podsjetio je da vlasti, prije nego što bude moguće odobriti RFI, prvo moraju postići dogovor o tome kako će sredstva biti podijeljena između dva entiteta.

- Neuspjeh u postizanju dogovora imat će za rezultat odgađanje pomoći. Izvršni odbor trenutno ima više od 90 zahtjeva za hitnu pomoć te će možda biti teško pronaći drugi datum u skorijoj budućnosti kada bi Odbor mogao razmatrati zahtjev BiH. Podstičemo vlasti da rade zajedno kako bi, što je prije moguće, postigle dogovor - navodi se u saopćenju MMF-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.