NOVA UREDBA Nakon Federalne, reagirala i Vlada manjeg bh. entiteta

Kazne do 10.000 KM za naftaše u RS ukoliko nerealno utvrde cijene

Cilj je, kako se navodi iz entitetskog Ministarstva trgovine i turizma, zaštita ekonomskih interesa građana i suzbijanje nerealnog utvrđivanja cijena

Avaz.ba / Fena

Na benzinskim pumpama u RS nisu evidentirana odgovarajuća sniženja maloprodajnih cijena

Foto: Ilustracija


Vlada Republike Srpske (RS) donijela je danas Uredbu o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena na području RS određivanjem marži u trgovini naftnih derivata.

Cilj je, kako se navodi iz entitetskog Ministarstva trgovine i turizma, zaštita ekonomskih interesa građana i suzbijanje nerealnog utvrđivanja cijena i eventualnog nepoštenog ponašanja pojedinih trgovaca naftnim derivatima. 

- S obzirom na to da je u proteklom periodu došlo do značajnog sniženja cijena barela na svjetskom tržištu te, u tom smislu, i do sniženja rafinerijskih cijena naftnih derivata, na benzinskim pumpama u RS nisu evidentirana odgovarajuća sniženja maloprodajnih cijena naftnih derivata - navode iz tog ministarstva.

  • Inspektori će obavljati kontrole

    Inspektori će obavljati kontrole

    Foto: Ilustracija


Uredbom se utvrđuje postojanje uvjeta za propisivanje mjera neposredne kontrole cijena na području RS na način da je za trgovce naveliko naftnim derivatima određena maksimalna veleprodajna marža u visini od 0,06 KM po litru derivata, dok je za trgovce namalo naftnim derivatima određena maksimalna maloprodajna marža u visini od 0,25 KM po litru derivata.

Inspektori će obavljati kontrole, a novčane kazne za trgovce koji budu postupali suprotno odredbama propisanim uredbom su od 5.000 KM do 10.000 KM, uz mogućnost izricanja mjera oduzimanja imovinske koristi ostvarene izvršenjem prekršaja.

Više o:

Gorivo Cijene RS
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na