NOVA UREDBA Nakon Federalne, reagirala i Vlada manjeg bh. entiteta

Kazne do 10.000 KM za naftaše u RS ukoliko nerealno utvrde cijene

Cilj je, kako se navodi iz entitetskog Ministarstva trgovine i turizma, zaštita ekonomskih interesa građana i suzbijanje nerealnog utvrđivanja cijena

Avaz.ba / Fena
09.04.2020 16:42

Na benzinskim pumpama u RS nisu evidentirana odgovarajuća sniženja maloprodajnih cijena

Foto: Ilustracija

Vlada Republike Srpske (RS) donijela je danas Uredbu o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena na području RS određivanjem marži u trgovini naftnih derivata.

Cilj je, kako se navodi iz entitetskog Ministarstva trgovine i turizma, zaštita ekonomskih interesa građana i suzbijanje nerealnog utvrđivanja cijena i eventualnog nepoštenog ponašanja pojedinih trgovaca naftnim derivatima. 

- S obzirom na to da je u proteklom periodu došlo do značajnog sniženja cijena barela na svjetskom tržištu te, u tom smislu, i do sniženja rafinerijskih cijena naftnih derivata, na benzinskim pumpama u RS nisu evidentirana odgovarajuća sniženja maloprodajnih cijena naftnih derivata - navode iz tog ministarstva.

  • Inspektori će obavljati kontrole
    Inspektori će obavljati kontrole Foto: Ilustracija

Uredbom se utvrđuje postojanje uvjeta za propisivanje mjera neposredne kontrole cijena na području RS na način da je za trgovce naveliko naftnim derivatima određena maksimalna veleprodajna marža u visini od 0,06 KM po litru derivata, dok je za trgovce namalo naftnim derivatima određena maksimalna maloprodajna marža u visini od 0,25 KM po litru derivata.

Inspektori će obavljati kontrole, a novčane kazne za trgovce koji budu postupali suprotno odredbama propisanim uredbom su od 5.000 KM do 10.000 KM, uz mogućnost izricanja mjera oduzimanja imovinske koristi ostvarene izvršenjem prekršaja.

Tagovi

Gorivo Cijene RS

Komentari

NA VRH