AERODROM "MAHOVLJANI"

Dodik: Lično ću nazvati neke ljude ako FBiH želi pomoć Rusije

Pomoć obuhvata dolazak medicinskih stručnjaka i specijalista, sredstva za dezfinfekciju, respiratore, zaštitne maske...

Milorad Dodik. Avaz

Piše: Avaz.ba

9.4.2020

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zahvalio se ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu te ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu, na pomoći koja je danas stigla iz te zemlje u RS. 

- Tamo gdje oni izvrše dezinfekciju prostora, oni kažu da njegova sredstva su takva kao da nije ni bilo koronavirusa. Prema tome to je veoma važno da užemo u našu bolnicu da sve dezinficiramo i napravimo maltene sterilnim, zbog toga zahvalnost - rekao je Dodik. 


Delegacija RS na dočeku pomoći iz Rusije. RTRS

On je rekao kako ne bi komentirao kome ide pomoć, te preporučio FBiH da "iskoristi priliku" i od nadležnih institucija Rusije zatraže pomoć. 

- Ja ću, javno podržati jedan takav zahtjev i nazvati određene ljude da se to uradi i u Federaciji. Mislim da je veoma važno da ovakvi stručnjaci uđu i u njihove kliničke centre u Tuzli i Mostaru, u Sarajevu gdje je korona već zahvatila i te ustanove. Oni moraju naprosto da imaju inicijativu - rekao je Dodik. 


Stručnjaci iz Rusije

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da su za RS od izuzetnog značaja u borbi protiv epidemije izazvane koronavirusom što je dobila prvi kontingent medicinske opreme i pomoći iz Rusije.

Ovo je značajna pomoć za naš zdravstveni sektor. Došli su stručnjaci iz Rusije da pomognu našim ljekarima koji se više od mjesec dana herojski bore sa pandemijom - rekao Višković.

On je naveo kako je borbi protiv virusa značajna dezinfekcija javnih površina te da su došli najbolji svjetski stručnjaci sa najboljom opremom i sredstvima za dezinfekciju. 

- U Banjoj Luci ćemo sutra početi sa dezinfekcijom Univerzitetskog kliničkog centra, Studentskog doma "Nikola Tesla", odnosno mjesta gdje je najveća koncentracija lica koja su pozitivna na virus, nakon čega idemo dalje - rekao je Višković

Prvi od tri aviona

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović navela je da je ovaj gest potvrda dobrih odnosa i razumijevanja Srpske i Rusije.

Ona je rekla da se pomoć koja je stigla manifestira u ljudstvu, medicinskim stručnjacima koji će pomoći ovdašnjem zdravstvu, kao i opremi, sredstvima za dezinfekciju i aktivnostima koje će se sprovoditi na suzbijanju virusa.

- To sve ćemo dobiti putem ove isporuke. Ovo je prvi dolet od tri planirana, koja će se desiti tokom dana. Pomoć obuhvata dolazak medicinskih stručnjaka i specijalista, sredstva za dezfinfekciju, respiratore, zaštitne maske i svu opremu koja je danas potrebna bolnicama - rekla je Cvijanović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.