GOVORE ZA AVAZ

Muftija tuzlanski: Koliko je časno pomoći bolesnome, toliko je veliki grijeh otežavati mu njegovu nevolju

Ovo stanje, u kojem se nalazi cijeli svijet, pa i mi, u Bosni i Hercegovini, višestruki je test za čovječanstvo, kaže ef. Fazlović

Vahid ef. Fazlović: Ova pandemija će, ako Bog da, proći. Arhiv

Piše: E. Skokić/ Avaz.ba

10.4.2020

Tuzlanski muftija Vahid ef. Fazlović prokomentirao je za "Avaz" pandemiju Covida-19 i poslao poruku svim građanima. Njegovu poruku prenosimo u cijelosti:  


Univerzalne vrijednosti

- Ovo stanje, u kojem se nalazi cijeli svijet, pa i mi, u Bosni i Hercegovini, višestruki je test za čovječanstvo. Nije u pitanju samo test spremnosti da se izborimo protiv virusa nego su, kao rijetko kada u povijesti, na velikom ispitu ljudski moral i karakter. Ova pandemija će, ako Bog da, proći, ali zapitajmo se hoće li ljudi biti snažnije i iskrenije okupljeni i ujedinjeni oko univerzalnih vrijednosti kako bi se zajednički sačuvali novih kušnji i nedaća, koje, ako istinski ne uzmemo nauk, u budućnosti mogu donijeti i daleko veće posljedice. Mnogi među nama već svjedoče veliku ljudsku i stručnu požrtvovanost, posebno ljekari i medicinski radnici, u namjeri da spriječe širenje bolesti ili pruže pomoć oboljelima – rekao je Fazlović.

Vahid ef. Fazlović. Arhiv

Prema njegovim riječima, "svima njima moramo biti neizmjerno zahvalni i spremni pomoći osiguravajući neophodna sredstva i opremu, ali i svojim ispravnim načinom života u skladu s trenutnim okolnostima".


Ljudska kušnja i nevolja

- Oduvijek je bolest bila velika ljudska kušnja i nevolja. Stoga, koliko je časno pomoći bolesnome, toliko je veliki grijeh u toj njegovoj nevolji otežati mu. Upravo tako se danas neki ponašaju iracionalno okrivljujući svoje komšije i sugrađane zbog specifične virusne bolesti, koja ih je, usljed njenog naglog širenja, zadesila. Umjesto toga, neka bolesni budu u našim molitvama, a našu podršku izdašno pružajmo onima kojima je najpotrebnija. Ovo je vrijeme zajedništva i solidarnosti, među ljudima i institucijama. Valja nam znati da se mi, u Tuzli, nećemo riješiti ovog belaja ako se to ne desi u Goraždu, Bihaću, Banjoj Luci, Mostaru... - naveo je Vahid ef. Fazlović, muftija tuzlanski. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.