BANJA LUKA

Sastanak Dodika, Radončića i Lukača: Dio pomoći iz Turske ide Graničnoj policiji BiH

Svi učesnici sastanka složili su se u činjenici da je medicinska struka, zahvaljujući mjerama, dobila neophodno vrijeme za organizaciju

Piše: O. Matavulj / Avaz.ba

10.4.2020

U Banjoj Luci danas je održan sastanak člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića i ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača. Na sastanku je dogovoreno da procent pomoći koji je stigao iz Turske, a koji pripada entitetu RS, ide za potrebe Granične policije BiH. Bilo je govora i o mjerama koje poduzimaju i RS i FBiH, a svi učesnici sastanka složili su se u činjenici da je medicinska struka, zahvaljujući mjerama, dobila neophodno vrijeme za organizaciju. 

Na sastanku je bilo govora i o prolongiranju lokalnih izbora te o raspodjeli novca od MMF-a. 

Nakon sastanka, novinarima se prvi obratio ministar Lukač. Kazao je da se dobra saradnja, otkako je ministar Radončić na čelu Ministarstva sigurnosti, nastavlja.

- Započeli smo dobru saradnju, za koju ne mogu da kažem da je u nekom prethodnom periodu bila na nekom zadovoljavajućem nivou. Posjete ministra Radončića RS znače da uvijek dogovaramo neke stvari, da bolje funkcioniramo na nivou BiH u smislu saradnje Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva sigurnosti BiH. Pričali smo danas i o saradnji s Graničnom policijom. Znate odranije da MUP RS ima potpisan sporazum s Graničnom policijom o kontroli granice oko migrantske krize. Sada je ona u ovom periodu na dosta smanjenom nivou tako da je ovaj broj ljudi koji policija RS ima na granici, zajedno s Graničnom policijom, sasvim dovoljan da bi mogao da drži pod kontrolom onaj broj migranata koji se pojavljuje trenutno na granici BiH. Daljnja naša saradnja svakako će biti u kontinuitetu. Razgovarali smo o budućoj saradnji i razmjeni informacija između policije RS, Granične policije BiH i Ministarstva sigurnosti, ali ne samo po pitanju migracija, već i po pitanju borbe protiv koronavirusa. Zajedno smo u tom poslu, zajedno pomažemo jedni drugima i svakako ćemo nastaviti tu saradnju i u budućem periodu - kazao je Lukač.


Lukač: Odlična saradnja otkako je Radončić ministar sigurnosti. O. Matavulj

Saniranje ekonomskih šteta, koje će biti velike i neminovne

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić danas je nakon sastanka u Banjoj Luci kazao da se razgovaralo o saradnji ministarstava i entitetske policije, koja je izvanredna.

- Da budem vrlo konkretan, zahvaljujući predsjedniku Dodiku i ministru Lukaču, dogovorili smo da dio humanitarne pomoći koju je poslala vlada Republike Turske, a procent je vezan za Republiku Srpsku, ide našoj Graničnoj policiji i možda još za dvije policije u dva kantona. Veoma sam zahvalan na tom važnom gestu - kazao je Radončić.

Otkrio je i o čemu se razgovaralo na sastanku.

- Ovdje smo, također, razgovarali da se mjere koje se poduzimaju i u RS i u FBiH, pokazuju zaista veoma važnim. Mislim da je sigurnosni sektor i na nivou entiteta i na nivou BiH "kupio" veoma važnu stvar, a to je vrijeme za našu medicinsku struku. Mi nakon mjesec i više, koliko smo digli svu moguću borbu protiv pandemije, dali smo našim ljekarima da pripreme svoje bolnice, našim vlastima mogućnost da nabave respiratore i mnogu drugu medicinsku opremu i, što je važno, dali smo medicinskoj struci vremena da se upozna kako na najefikasniji način da se bori s koronavirusom, odnosno bolešću. U tom smislu, također smo predsjednik Dodik i ja razgovarali, a tek ćemo razgovarati, o socioekonomskim programima i mjerama koje Bosna i Hercegovina mora da poduzme kada je saniranje ekonomskih šteta u pitanju, a koje će biti ekstremno velike i neminovne u slučaju kada koronavirus prođe - zaključio je Radončić.

Na pitanje novinara da prokomentira zvaničnu odluku CIK-a da se izmijeni Izborni zakon, odnosno da se uvede mogućnost odgađanja lokalnih izbora, ministar Radončić rekao je da je stav Saveza za bolju budućnost uvijek bio precizan te da ga ponavlja punu godinu.

- Na prošlim izborima dogodila za brutalna izborna krađa i za člana Predsjedništva BiH i za druge. CIK je dozvolio da se noć uoči izbora zamijeni 6.500 članova biračkih odbora i neke stranke su same pravile izborni rezultat i druge češćavale. SBB je rekao da neće izaći na izbore dok se ne riješi da to bude elektronski i dok izbori ne budu pošteni. U ovoj situaciji, smatram da nema potrebe donositi brzu odluku. Bosna i Hercegovina jeste zemlja gdje se svake dvije godine događaju izbori i to nas stalno drži u predizbornoj kampanji, što za Bosnu i Hercegovinu nije dobro. Ne bi bilo loše, uz konsenzus svih, a trenutno ne postoji, da se izbori održavaju u martu za jedan nivo, a u oktobru za drugi nivo, kao što je praksa u drugim zemljama. To je stvar koja zahtijeva veliku političku toleranciju i dogovor. Mi tog dogovora trenutno nemamo i mislim da ne treba hitati sa političkim odlukama bilo koje vrste, a odluka CIK-a je u neku ruku politička. Hajde da prvo preživimo. Prerano je da donosimo odluke. Nama je bitka na život i na smrt narednih 60 dana. Koliko građana i života da spasimo pa ćemo, onda, odlučivati o političkim temama – rekao je Radončić. 



Radončić: Nama je bitka na život i na smrt narednih 60 dana. O. Matavulj

Dobro zvuči ocjena Svjetske zdravstvene organizacije da je BiH učinila dobre mjere

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je ovom prilikom da  zahvaljuje gospodinu Radončiću, koji je uveo dobru praksu u radu Ministarstva sigurnosti, a to je da održava bliske kontakte s različitim nivoima vlasti.

- To je njegova uloga kao ministra da upravo to čini, vidjeli smo po izjavama ministra unutrašnjih poslova RS i ministra Radončića da je saradnja dobra. Nema nekih otvorenih pitanja, naravno različitih pogleda na neke stvari, ali to nije konfliktna situacija, kao što smo imali ranije, i nije situacija isključivanja. Razgovarali smo danas isključivo za ovu temu vezanu za pandemiju, činjenica je da BiH na različitim nivoima poduzima različite mjere kako bi se zaštitili od ovog, moram da kažem da dobro zvuči ocjena Svjetske zdravstvene organizacije da je BiH učinila dobre mjere, a to je zahvaljujući koordinaciji koju smo obezbijedili – istaknuo je Dodik.

Dodao je da među ključnim mjerama koje provodimo jeste karantinski sistem na granicama.

- Želim da kažem da smo još na prvom sastanku koji smo imali u Predsjedništvu BiH, kad su učestvovali premijeri entiteta i nadležni ministri, i sam gospodin Radončić i ja smo dijelili isti stav, da je neophodan sistem stroge kontrole karantina na granici. Drago mi je da smo na prošloj sjednici Predsjedništva pojačali to opredjeljenje,  s tim da je rečeno da federalna strana treba da uvede sistem karantina koji je sličan onome u RS – pojasnio je Dodik.

Dodik je govorio i o pomoći koja je stigla iz Turske. 

- Pristao sam da se dio pomoći koji dolazi iz Turske, a odnosi se na maske i rukavice, dodijeli Graničnoj policiji, a prema nalogu samog ministra Radončića. Zato što RS u ovom trenutku ima sasvim dovoljno maski i rukavica i možemo to da učinimo i mislim da je to pravi način. Imajući u vidu da je Radončić i predsjednik jedne važne političke stranke na nivou BiH, razgovarali smo i o političkoj situaciji. Vezano za pitanja raspodjele sredstava MMF-a, zahvaljujem što se uključio u to pitanje i mislim da to treba što prije riješiti da se ne desi da, zbog nekih pozicija koje imamo, svi zajedno izgubimo sve. Potrebno je da se napravi određena vrsta kompromisa – smatra Dodik.


Dodik: Slažem se s gospodinom Radončićem da sve političke teme ostavimo za vrijeme nakon krize. O. Matavulj

CIK je izabran mimo zakona, to je neprihvatljivo

Ovom prilikom istaknuo je da je na sastanku konstantirano da mjere koje se poduzimaju u pogledu ekonomije i socijalne pozicije ljudi, moraju i bit će dio paketa ukupnog odgovora na ovu krizu. 

- Upoznao sam gospodina Radončića s onim što se radi u RS, programu koji smo obrazložili jučer i prethodnih dana. U FBiH se slično nešto radi, a svi zajedno ćemo morati da vidimo kako ćemo kod Centralne banke i drugih nivoa odlučivanja u BiH osigurati podršku mjera kako bi to bilo sinhronizirano od nivoa BiH pa sve do posljednje općine. Razgovarali smo i o pitanjima prolongiranja lokalnih izbora. Želim da kažem da niko sa mnom, kao liderom SNSD-a, najveće političke partije u RS i jedne od najjačih u BiH, nije komunicirao po tom pitanju. Ali, vidimo da kolaju neki prijedlozi. Upoznao sam gospodina Radončića da mi ne smatramo da treba odgoditi lokalne izbore, nema razloga da budu odloženi – poručio je Dodik.  

Dodao je da izbore treba raspisati i pokušati ispoštovati rokove koji su predviđeni Zakonom. 

- Ukoliko dođe do poremećaja i mogućeg usložnjavanja epidemiološke situacije, imamo sasvim dovoljno vremena da početkom septembra opet nadležni nađu i dogovore o eventualnom prolongiranju. Ovo što se sad čini je potpuno neprihvatljivo, Centralna izborna komisija je izabrana mimo zakona BiH i nije ovlaštena da o tome odlučuju, nije ovlaštena ni Parlamentarna skupština da o tome odlučuje, izbori se provode po zakonima entiteta, zakonima RS i FBiH i samo ako tu dođe do promjena, može doći i do promjena izborne dinamike. To će biti tema, ali mislim da je ona nepotrebna u ovom vremenu i slažem se s gospodinom Radončićem da sve političke teme ostavimo za vrijeme nakon krize. Da sada ne opterećujemo situacije, ali neki su htjeli da ovo provuku ispod, kako su to naučili kad je promjena poslovnika u pitanju i kako su to učinili s izborom CIK-a BiH. Sad bi htjeli i ovo na taj način da urade, vjerujem da u FBiH sve političke partije ne razmišljaju na način kako to predlaže SDA da dođe do odgađanja izbora. Mi smo svakako protiv, a i naravno, to se ne može desiti na Parlamentu BiH, već isključivo da entitetski parlamenti naprave promjene po ovom pitanju – zaključio je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.