ZABRINJAVAJUĆE

U Maglaju 144 privredna subjekta privremeno ne rade

Mirsad Mahmutagić, načelnik općine, pripremio je prijedlog Općinskom vijeću prvog seta mjera za pomoć privredi

Sa sastanka s ugostiteljima. N. Bradarić

Piše: N. Bradarić / Avaz.ba

10.4.2020

Nakon naredbi Federalnog kriznog štaba o obustavi rada za pojedine djelatnosti privrednih subjekata, na području općine Maglaj trenutno ne rade 144 privredna subjekta različitih djelatnosti. Radi se o 52 ugostiteljska objekta, 21 frizerskom i četiri kozmetička salona, dva fitnes centra, 33 trgovine, dva preduzeća za obavljanje javnog prijevoza, pet stomatoloških ordinacija, tri vrtića i 21 kladionici. 


Registrirane djelatnosti

Kako smo doznali u resornoj službi, još nema registriranih vlasnika koji su odjavili registrirane djelatnosti. Mirsad Mahmutagić, načelnik općine, pripremio je Općinskom vijeću prijedlog prvog seta mjera za pomoć privredi. Neke od mjera su oslobađanje uplate komunalne takse na istaknutu firmu, oslobađanje od plaćanja obaveze privrednim subjektima i fizičkim licima - vlasnicima poslovnih prostora koji se koriste ili iznajmljuju za obavljanje poslovnih djelatnosti čiji rad je naredbama privremeno zabranjen, ali i oslobađanje ugostiteljskih objekata u 100 posto iznosu naknade za korištenje javnih površina za 2020. godinu.

Pored posjeta velikim privrednim subjektima, obilaska trgovina i pekara, načelnik Mahmutagić već je organizirao niz susreta s vlasnicima biznisa koji su, u skladu s naredbama, morali obustaviti rad. Susreo se tako s ugostiteljima, vlasnicima privatnih stomatoloških ordinacija i frizerskih salona. Načelnik Mahmutagić istaknuo je da računaju na apsolutnu saradnju, kako u prevazilaženju ove krize, tako i u periodu koji slijedi nakon što se ona okonča.


Sa sastanka s frizerima. N. Bradarić

- Nažalost, kada je stomatološka djelatnost u pitanju, općinske nadležnosti nisu tako velike, ono što jeste komunalne takse, komunalne naknade te odvoz smeća u domenu KJD Maglaj. Mi od početka ove godine imamo pet uposlenih, planovi su bili da idemo na digitalizaciju sistema i da našoj ordinaciji priključimo jedan dijagnostički RTG centar. Sada je to sve pauzirano, za sada želim zadržati broj zaposlenih pa probati sve to nastaviti, usporeno - istaknula je dr. Sanja Ilhana Obralić-Učambarlić, vlasnica stomatološke ordinacije "Obralić". 

Finansijski gubici

- Dolazimo do situacije gdje ljudi ne mogu izdržati finansijske gubitke, ne mogu plaćati svoje obaveze, a i mi, kao vlasnici, smo uskraćeni. Jer, i mi uplaćujemo doprinose za sebe i trebamo imati minimalnu plaću, a to nam u ovom momentu niko ne može obećati - kazao je Adel Husić, vlasnik frizerskog salona "Head line". 

- Mi se snalaziti moramo, a očekivati nemamo šta od države, jer je cijeli svijet ugrožen. Svi su u istom problemu i samo je pitanje kada će se kriza okončati - mišljenja je Ernest Hodžić, vlasnik restorana "Riva". 

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.