ZENICA Većinom glasova

Održana hitna sjednica: Skupština ZDK usvojila rebalans budžeta od 393 miliona KM

Izmjene i dopune budžeta donesene radi sprečavanja širenja pandemije koronavirusa, odnosno spašavanja života i radnih mjesta, kaže ministar Lovrić

D. Pa. / Avaz.ba
10.04.2020 13:14

S današnje sjednice

Foto: D. Jurišić

Na današnjoj hitnoj sjednici Skupština Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) usvojila je većinom glasova rebelans budžeta ovog kantona u iznosu od 393 miliona maraka, sa prethodnih 388 miliona maraka.

Prema riječima Josipa Lovrića, ministra finansija ZDK, razlog uvećanja odnosi se na uvećanje dijela donacija koje budžetski korisnici nisu u trenutku donošenja budžeta za 2020. godinu mogli da predvide, odnosno nisu ih predvidjeli iz tih izvora.

- Izmjene i dopune budžeta donesene su prvenstveno radi sprečavanja širenja pandemije koronavirusa, odnosno spašavanja života i radnih mjesta. Sredstva smo rebalansom preusmjerili na četiri sektora - kaže Lovrić.

Usvajanjem rebalansa budžeta, ZDK je prvi kanton koji je ove godine, u skladu sa preporukama Vlade Federacije BiH, izradio i usvojio rebalans budžeta za 2020. godinu.

  • S današnje sjednice
    S današnje sjednice Foto: D. Jurišić

Zastupnici su usvojili i prijedlog Zakona o uvjetima koje treba ispunjavati Kantonalna bolnica Zenica s ciljem da uskoro preraste u univerzitetski klinički centar.

Osim toga, usvojen je i prijedlog Zakona o dopuni Zakona o poticanju razvoja male privrede, kao i prijedlog odluke o dopunama Poslovnika Skupštine ZDK.

Na ovaj način bit će omogućeno da se, u slučaju vanrednih okolnosti, sjednice u narednom periodu mogu održavati i na daljinu, odnosno uz pomoć informacionih tehnologija.

Komentari

NA VRH