ALARMANTNO Nakon što je u proteklu nedjelju ugledni epidemiolog preminuo

"The New York Times" pisao o smrti dr. Pašagića: Raste zabrinutost u BiH

Bio je član Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i epidemioloških komora SAD i BiH

Al. Ti. / Avaz.ba

Faksimil teksta o doktoru Šefiku Pašagiću

Foto: Agencije


Priznati i jedan od najeminentnijih medija na svijetu "The New York Times" osvrnuo se na smrt doktora i epidemiologa Šefika Pašagića, koji je u proteklu nedjelju umrlo od koronavirusa.

"NY Times" podsjeća da je uvaženi bh. epidemiolog prije samo tri sedmice govorio u medijima kako se približava pandemija koronavirusa, koja će neminovno doći i u zemlje Balkana.

Bio je član Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i epidemioloških komora SAD i BiH, a građanima je, između ostalog, govorio da je najbolje prati ruke, dezinficirati, ostati kod kuće, slijediti naredbe vlasti, navodi američki list.

Kako se navodi u tekstu, 60-godišnji otac četvero djece preminuo je od koronavirusa nakon što je njegova supruga opisala dugu i očajničku borbu da dobije pomoć.

- Mog supruga nije ubio koronavirus, ubio ga je naš zdravstveni sistem - napisala je Elna Pašagić u otvorenom pismu.

- Kad se to može dogoditi cijenjenom doktoru i zdravstvenom stručnjaku u zajednici, šta tek penzioner ili obični radnik treba očekivati - upitala je. 

  • Faksimil teksta o doktoru Šefiku Pašagiću

    Faksimil teksta o doktoru Šefiku Pašagiću

    Foto: Agencije


"NY Times" navodi da je zdravstveni sistem u našoj zemlji bio u lošem stanju i prije agresije na BiH te da je u zemlji nedostajalo doktora i medicinskih sestra.

Američki list navodi i da je supruga Elna više od 10 dana molila doktore da pregledaju Šefika i testiraju ga na koronavirus.

- Više puta su je upućivali da bira razne telefonske brojeve, a doktori su joj kazali da ga ne mogu posjetiti kod kuće niti ga vidjeti u klinici, jer im nedostaje zaštitna oprema.

Dalje se navodi da je Pašagić otišao u privatnu kliniku, gdje je utvrđeno oštećenje pluća, iako je test bio negativan. Novi testovi 31. marta, kada je konačno hospitaliziran, potvrdili su infekciju.

Pašagić je, navodi "NY Times", umro je u nedjelju.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na