DŽUMA-NAMAZ Zamjenik reisu-l-uleme predvodio hutbu

Enes ef. Ljevaković: Osim što su zakonske, mjere su i naša moralna i vjerska obaveza

Na svima nama je da ih se krajnje odgovorno, zdušno i disciplinirano pridržavamo da bismo na taj način doprinijeli suzbijanju i preveniranju širenja zaraze i time spasili mnoge živote, kaže Ljevaković

Avaz.ba
10.04.2020 13:57

Enes ef. Ljevaković

Foto: Agencije

Zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Enes ef. Ljevaković predvodio je danas džuma-namaz te održao hutbu u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu. 

Ljevaković je rekao da mjere izolacije i ograničenja u pogledu izravnih socijalnih kontakata, a koje su donijeli nadležni državni organi, jesu teške, ali ne i nepodnošljive.

  • Enes ef. Ljevaković
    Enes ef. Ljevaković Foto: Agencije

- Uglavnom se poduzimaju radi zaštite života i zdravlja ljudi. Na svima nama je da ih se krajnje odgovorno, zdušno i disciplinirano pridržavamo da bismo na taj način doprinijeli suzbijanju i preveniranju širenja zaraze i time spasili mnoge živote. U vrijeme zaraze, epidemije i pandemije, zaraženi, onaj koji sumnja u zarazu ili ima simptome zaraze, pokazat će visok stepen odgovornosti, ljubavi, obzirnosti i pažnje prema drugima, posebno osobama iz rizičnih grupa, prema porodici, džematu i društvu u cjelini tako što će se samoizolirati od njih na sigurnu fizičku distancu, u skladu s donesenim pravilima, instrukcijama i preporukama. Osim što je zakonska, to je i naša moralna i vjerska obaveza – rekao je, između ostalog, Ljevaković.

Komentari

NA VRH