RAZGOVOR

Petar Ćorluka: Ne treba nam novac, neka Vlada ukine obaveze

Ukoliko na vrijeme reagiramo, imamo velike mogućnosti da ublažimo posljedice, kaže Ćorluka

Ćorluka: Potrebne konkretne mjere. Pixell

Piše: D. Bašić / Avaz.ba

12.4.2020

Petar Ćorluka, jedan od najvećih bh. poduzetnika, vlasnik kompanije „Violeta“, kazao je za „Dnevni avaz“ da je ekonomija već osjetila posljedice koronavirusa. Najviše se, kaže, stanje trenutno odražava na primjeru namjenskih industrija, čija roba potrošačima sada nije prioritet da bi je kupili.

Smanjiti posljedice

- Vjerujem da će se odgovorni u državi ponašati u skladu sa situacijom i da će poduzeti sve mjere kako bi se maksimalno smanjile posljedice. Smatram da bi se posebno brzo trebale donijeti odluke za pomoć malim poduzetnicima koji su prisiljeni trenutno zatvoriti svoje radnje. Bolje je ukinuti plaćanje poreza nego dijeliti jer pravedna podjela je uvijek problem - kazao je Ćorluka.

Između ostalog, navodi da će se prave posljedice osjetiti tek u septembru ili oktobru, kada se sve ovo završi.

Ćorluka: Vlasti što prije reagirati. Pixell

Velike mogućnosti

- Potrebno je da vlasti što prije reagiraju konkretnim mjerama koje će donijeti dobro cijeloj privredi da bi po završetku cijele situacije svi mogli krenuti s radom. Ukoliko na vrijeme reagiramo, imamo velike mogućnosti da ublažimo posljedice - istakao je Ćorluka.

Kupljeno šest respiratora

Kako je već poznato, Ćorluka je donirao novac od kojeg je kupljeno šest respiratora i 420.000 komada različite zaštitne opreme, kao što su maske, zaštitna odijela, rukavice, naočale...

- To će se raspodijeliti za 38 medicinskih ustanova u BiH, uglavnom bolnica.

Nadamo se da će oprema uskoro stići u BiH. S obzirom na to da su brojne transportne linije otkazane i cijene transporta su porasle i za nekoliko puta, isporuka je otežana - rekao je Ćorluka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.