GORAŽDE

Još uvijek se pokušava pronaći nulti pacijent

Nakon što je kod 76-godišnje žene potvrđena infekcija koronavirusom strahovalo se od novog žarišta

Velić: Trenutno je u izolaciji 78 osoba. A. Bajramović

Piše: Al. B. / Avaz.ba

10.4.2020

Dom zdravlja „Isak Samokovlija“ i Gradska uprava Goražde dobili su dezinfekcijske tunele koje je proizvela goraždanska firma „Popinox“.

– Vidjeli smo da se u Sarajevu, Bihaću, Cazinu ... postavljaju ovakvi tuneli i prateći na internetu vidio sam mogućnost da i mi u našem gradu nešto slično instaliramo. Nadam se da ćemo imati sredstava da napravimo još nekoliko ovakvih tunela pred firmama, sutra možda pred školama – kazao je vlasnik firme Ahmed Popović.

Dezinfekcijska sredstva osigurao je Gradski štab civilne zaštite Goražde.

– Svi uposlenici i oni koji dolaze za sve što im je potrebno u Gradskoj upravi ili na preglede u Domu zdravlja, trebaju proći kroz ovaj tunel kako bi se prošla određena dezinfekcija. Efekti traju 24 sata. Pozivam sve privrednike i ustanove da ovakve tunele nabave u narednim danima – kazao je gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović.

Dezinfekcijski tuneli ispred Doma zdravlja i Gradske uprave. A. Bajramović

Nakon što je kod 76-godišnje Goraždanke jučer potvrđena infekcija koronavirusom te se strahovalo od novog žarišta, nakon provedenih testiranja situacija izgleda mnogo bolje od očekivane.

Od ukupno 32 uzeta uzorka do sada su stigli rezultati za 30 i svi su negativni. Prema riječima epidemiologa Medine Bičo, direktorice ZJZ BPK Goražde, testovi za cijelu porodicu bili su negativni. Još uvijek se pokušava pronaći nulti pacijent, a neki testovi bit će ponovljeni.

- Broj trenutno zaraženih osoba je sedam i svi pozitivni su dobrog općeg stanja. Posljednja osoba kod koje je konstatiran koronavirus prebačena je u kliniku Podhrastovi i nije na raspiratoru. Trenutno je u izolaciji 78 osoba, a imali smo i jednu izliječenu osobu – kazala je Edita Velić, komandantica Kantonalnog štaba Civilne zaštite.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.